100e elektrische laadpaal voor Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op het parkeerterrein naast de Pancratiuskerk op de hoek van de Kerkstraat en de Pancratiusstraat in Munstergeleen is de 100e e-laadpaal geplaatst door Nuon-Heijmans.

Het plaatsen van slimme laadvoorzieningen voor elektrische auto’s is een initiatief van de provincies Limburg en Noord-Brabant. Nuon-Heijmans won de aanbesteding voor dit project.

In 2016 hebben de provincies Limburg en Noord-Brabant samen een aanbesteding gedaan voor het plaatsen van 2.500 toekomstbestendige en slimme laadvoorzieningen voor elektrische auto’s. Bijzonder aan deze aanbesteding is, dat deze tot stand is gekomen zonder financiële bijdrage van de overheid, maar dankzij twee markpartijen die veel potentie zien in de markt van elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden.

Er staan nu twee laadpalen uit dit project in de gemeente, aan de Beekhoverstraat in Geleen en aan de Kerkstraat in Munstergeleen. De totale teller staat hiermee op 30 e-laadvoorzieningen voor openbaar gebruik. Wethouder Ruud Guyt (Duurzaamheid): “Door het aanbieden van betrouwbare en toekomstbestendige oplaadmogelijkheden op zoveel mogelijk goed bereikbare plaatsen, hoopt de gemeente steeds meer mensen te stimuleren over te gaan op elektrisch vervoer. Veel mensen beschikken bijvoorbeeld niet over de mogelijkheid om op het eigen terrein een oplaadvoorziening te plaatsen. Deze openbare laadpunten kunnen dan zonder meer een uitkomst zijn.”

Nieuwste generatie

De geplaatste laadpalen zijn van de nieuwste generatie. Zo zijn ze onder meer geschikt voor het laden met lokaal opgewekte energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. Ook zijn voor het eerst de door Elaad ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast.

Slimme laadpalen

De samenwerking tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg en de betrokken gemeenten, waaronder Sittard-Geleen, onderstreept de ambities van alle betrokkenen op het gebied van duurzaamheid en het bijdragen aan een leefbare omgeving. Elektrisch rijden vermindert bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen en versterkt de economische ontwikkeling. Daarnaast maken de laadpalen het mogelijk om energie uit te wisselen van zonnepanelen en windmolens naar auto’s en woningen, waardoor een belangrijk onderdeel vormen van de energietransitie.

Cookieinstellingen