‘Ram verpópzak!’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Stadsprins León I van Sittard zit normaal gesproken niet gauw om een woordje verlegen. Maar zaterdagmiddag was hij toch heel even stil toen hij zijn prinsenwagen zag.

Zoals elk jaar wordt op zaterdag voor carnaval de nieuwe prinsenwagen aan de regerende stadsprins gepresenteerd. “Ich ben eigelik waal ei bietje verpópzak”, zei hij. “Ehhh, neit ei bietje, ich bèn ram verpópzak!” En toen hij voor het eerst boven op zijn prinsenwagen stond zag je hem genieten. Het liefst had hij meteen een proefritje gemaakt. Stilstaand ging ’t proufsjmiete mit appelsiene de hoogheid in elk geval al goed af. Staande op zijn prinsenwagen vormt hij zondag, tijdens de grote optocht van Sittard, het triomfantelijke sluitstuk van de stoet. En zoals gebruikelijk trakteert hij onderweg het publiek op duizenden ‘appelsiene’!

De prinsenwagen, gebouwd door leden van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ), werd al in het voorjaar ontworpen door Lion Corstjens, lid van het OKZ. Het idee werd verder uitgewerkt in samenwerking met ontwerper Marc Webers. En in oktober werd begonnen met de bouw. Alle leden, een aantal ereleden van het OKZ en ook een aantal van hun partners hebben daarbij de handen uit de mouwen gestoken. Als enige wagenbouwer in de optochthal gebruikt het OKZ jute voor het bekleden van de prinsenwagen. Een heel pak duurder dan papier, maar ook veel duurzamer. Het is sterk materiaal dat eenmaal beschilderd goed bestand is tegen de elementen. Inmiddels heeft het OKZ een aardige vloot van prinsenwagens opgebouwd, die regelmatig worden verhuurd en ook weleens worden verkocht. Maar de Sittardse stadsprins krijgt elk jaar een nieuwe wagen!

Dit jaar staat de prins bovenop een grote leeuwenkop en dat sluit – en dat is puur toeval – aan op de naam van de stadsprins. En die van de ontwerper, natuurlijk.

 

Cookieinstellingen