Bijzondere documentaire in premiere: Scenario’s voor een normaal leven

Foto: Still uit Scenario's voor een normaal leven

Op 22 maart 2018 gaat om 19:30 uur bij Filmhuis De Domijnen in Sittard de bijzondere documentaire Scenario’s voor een normaal leven in premiere.

De documentaire wordt op woensdag 4 april om 22:55 uur uitgezonden op tv door KRO-NCRV op NPO 2.

Jonathan (8) is een lief maar moeilijk kind. Hij heeft ASS (autisme spectrum stoornis) waardoor hij niet in staat is om met andere mensen om te gaan. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij iedereen af. Jonathan leeft daardoor volstrekt geïsoleerd van zijn leeftijdsgenoten. Hij is overgevoelig voor lawaai en raakt compleet overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Zijn ouders en hulpverleners proberen hem zo goed mogelijk te helpen maar niets lijkt te werken.

Dan wordt besloten om KASPAR in te zetten, een robot die speciaal ontworpen is om kinderen met autisme gepaster gedrag aan te leren. KASPAR blijkt een schot in de roos. De robot geeft simpele instructies en laat geen emoties zien. Jonathan weet daarom precies waar hij aan toe is. Hij reageert goed op de robot. Maar als hij ’s avonds thuis komt is hij uitgeput en volstrekt onhandelbaar. Zijn ouders zijn blij met de schoolvorderingen, maar wat schieten zij er mee op als Jonathan thuis onhandelbaar blijft?

Scenario’s voor een normaal leven toont de worsteling van ouders, schoolbegeleiders en sociaal werkers om via onder andere een robot vat te krijgen op een jongen met autisme. Een film over liefde, hoop en machteloosheid.

Scenario’s voor een normaal leven is geregisseerd door Sander Burger en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds.

De documentaire wordt uitgezonden tijdens de World Autism Awareness Week en de Autismeweek 2018. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

Cookieinstellingen