Rotte plek Plakstraat wordt juweeltje

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Twee jaar later dan gepland worden ze dit voorjaar dan toch opgeleverd; de 18 studio’s aan de Plakstraat, naast het monumentale Kritzraedthuis in hartje Sittard.

Waarmee een eeuwenoud verloederd stukje stad in ere is hersteld. “Een kroon in plaats van een rotte kies.”

Yvonne Offermans-Leinders (zie foto) kan een zucht van verlichting niet onderdrukken. Net voor Carnaval is de finish in zicht. Ze is klaar met de bouwbegeleiding van de sloop en herbouw van een monumentaal pand aan de Plakstraat en de bouw van een nieuw pand ernaast.

“We hebben zo veel tegenslag gehad”, zegt de Sittardse onderneemster met een eigen bouwadviesbureau. “Er bleek veel méér asbest aanwezig dan gedacht, de funderingen van de aangrenzende panden waren zwak, de muren slecht door de jarenlange inwerking van vocht. De grond was vervuild en er bleek een knooppunt van rioleringsbuizen te liggen.”

“Gebouwd met bloed, zweet en tranen, maar dat was het waard.”

Ook het goed inpassen van de archeologische vondsten bleek een puzzel. “En toen we eindelijk met de bouw konden beginnen, liepen we wéér tegen complicaties aan. Hoogteverschillen met aangrenzende panden, weinig manoeuvreerruimte voor de bouwvakkers en de weekmarkt waardoor we telkens één bouwdag misten. Alles bij elkaar heeft ons dat enorm veel tijd gekost.”

Goede samenwerking

Van een lijdensweg wil Yvonne niet spreken. “Nee, absoluut niet. Het enige vervelende was eigenlijk dat mensen steeds vroegen waarom het zo lang duurde. Met de ontwikkelaar, architecten, aannemer en gemeente hebben we alles opgelost. De samenwerking was uitstekend. Allemaal partijen met hart voor Sittard, voor de historie ook. We wilden er per se wat moois van maken. En kijk eens naar het resultaat: als straks het vakwerk is aangebracht, hebben we het monumentale pand helemaal in oude stijl herbouwd. En het nieuwe pand
aan de Plakstraat past perfect in het straatbeeld. De rotte kies is vervangen door een mooie kroon.”

Doorgang

Een gewilde plek in hartje Sittard en binnenkort overdag ook toegankelijk voor het publiek. “Tussen de twee panden komt een intiem pleintje met een doorgang naar de Rosmolenstraat, langs de oude waterput van het Kritzraedthuis. Wat mij betreft heeft Sittard er straks weer een uniek hoekje bij”, besluit Yvonne. “Gebouwd met bloed, zweet en tranen, maar dat was het waard.”

Archeologie
Bij het archeologische onderzoek aan de Plakstraat 28 en 30 zijn funderingen en sporen gevonden van meerdere huizen die op deze plaats na elkaar gebouwd zijn.De oriëntatie van de huizen is in de loop van de tijd veranderd. Het materiaal dat bij de opgraving is gevonden, gaat terug tot de middeleeuwen. Een aangetroffen afvalkuil op het achterterrein bevat (op het eerste oog) Limburgs aardewerk. Dit aardewerk heeft karakteristieke rode verfstrepen en is in de middeleeuwen geproduceerd in pottenbakkersovens van Brunssum en Schinveld.

Dit project is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van de gemeente en de provincie Limburg.

Bron: Gemeente Sittard-Geleen

Cookieinstellingen