Een bezoekje waard: Waereldsjtad burgers – Portrette van Gelaense luuj

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zaterdagmiddag werd in het gebouw van Heemkundevereniging Geleen aan de Jupiterstraat de expositie Waereldsjtad burgers – Portrette van Gelaense luuj officieel geopend.

Gelaense luuj
Jean Dolhain verricht de openingshandeling

Dat gebeurde na een inleiding van de voorzitter van de Heemkundevereniging Geleen, Ad Hoogenboom, en een toespraak van de in Sittard geboren en in Born opgegroeide columnist van De Limburger, Paul Heffels. Hij schetste op een luchtige manier zijn banden met Geleen. Het was vervolgens aan oud-arts Jean Dolhain om de openingshandeling te verrichten voor deze expositie, die in samenwerking met de afdeling stedelijke historie en archeologie van De Domijnen tot stand is gekomen. Dolhain benadrukte dat de expositie inwoners van Geleen over het voetlicht brengt die ‘iets’ voor hun stad hebben betekend en dat nog steeds doen. En dat ‘iets’ gebeurde dan op sociaal, economisch, cultureel of sportief vlak.

Deze expositie is de derde tentoonstelling in de reeks van pop-up expo’s die De Domijnen op diverse plekken in de gemeente Sittard-Geleen organiseert.

Geleen heeft de benaming Waereldsjtad te danken aan het feit dat er een boulevard werd aangelegd met moderne winkels zoals Schunck en V&D, er een enorm stadion werd gebouwd en hoogbouw verscheen. Men had de pretentie een echte wereldstad te worden.

Deze droom uit de jaren vijftig werd door Ruud van Wersch uitgewerkt in de figuur Marly (de Engelse naam is bewust gekozen, want ‘marly’ is het Engelse woord voor mergel). Van Wersch is samen met nog acht andere Geleendenaren door Rob Oostwegel op de foto gezet. Zij hebben ontegenzeggelijk hun verdiensten op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied. Van Joep Muijres tot Maartje Paumen en van Linda Adriaens tot de familie Langen zijn voor deze expositie uitgekozen uit 170 genomineerde Geleners met ieder een eigen verdienste voor de Waereldsjtad.

Een groot aantal markante mensen is inmiddels overleden, maar ook zij hebben hun steentje bijgedragen aan het imago van Waereldsjtad. In totaal wordt op een dertigtal personen de aandacht gevestigd. Aan de bezoekers wordt gevraagd de namenlijst aan te vullen. Er wordt al gedacht aan een vervolg op deze expositie, die in principe loopt tot en met 24 juni.

De expositie is tot en met 24 juni te bezoeken op maandag, woensdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Adres: Jupiterstraat 35, Geleen.

Op zondag 6 mei wordt tijdens de expositie een demonstratie gegeven van het schoonmaken en restaureren van schilderijen. Op zondag 17 juni kunt u de expositie bezoeken tijdens het Graaf Huynfestival dat die dag door de Heemkundevereniging wordt georganiseerd.

» website Heemkundevereniging Geleen
» website De Domijnen

Cookieinstellingen