gob gaat verder met Vernieuwingsblok en VVD

Foto: Sittard-Geleen

Tijdens een bijeenkomst in de raadszaal in het gemeentehuis van Geleen heeft informateur Ad Lutters een toelichting gegeven op de stand van zaken rond de coalitievorming.

Ten opzichte van de vorige bijeenkomst heeft, zo meldde Lutters, geen van de partijen aanleiding gezien om van hun standpunt af te wijken. Het streven naar een zo breed mogelijke coalitie is niet haalbaar gebleken omdat het Vernieuwingsblok, waarin GroenLinks, DNA, SP en PvdA zich hebben verenigd – geen coalitie wil waar het CDA zitting in heeft en andersom het CDA evenmin een coalitie wil waarin het Vernieuwingsblok zitting heeft.

Het duivels dilemma, waarover informateur Lutters tijdens de bijeenkomst van 28 april repte, was dus niet van de baan. Hierdoor werd gob gedwongen te kiezen. De partij heeft aangegeven te kiezen voor vernieuwing. Dat betekent dat er verder wordt gewerkt aan een coalitie met het Vernieuwingsblok en de VVD en zonder het CDA. Daarmee ontstaat een coalitie met 19 zetels van de 37 raadszetels. Wat gob betreft staat het partijen vrij zich bij deze coalitie aan te sluiten.

Wat bij de keuze van gob een belangrijke rol heeft gespeeld is dat de relatie tussen gob en CDA in de afgelopen periode onder spanning is komen staan, hetgeen tot onderling gebrek aan vertrouwen heeft geleid. Een van de zaken die daarin een rol heeft gespeeld is het besluit van het CDA om zich niet langer te scharen achter het voornemen tot vestiging van een unilocatie voor een nieuw onderwijs- en sportcomplex op de grens van Grevenbicht en Obbicht. Ook de uiteenlopende standpunten in het zwembaddossier maakten de verhoudingen er niet beter op.

Terwijl het CDA zich mag voorbereiden op een rol in de oppositiebankjes gaan de coalitiepartijen aan de slag met het opstellen van een coalitieakkoord en het vaststellen en verdelen van de wethoudersposten.

» Eindverslag informatiefase coalitievorming in de gemeente Sittard-Geleen 2018

Cookieinstellingen