Kunstwerken Eenheid in Verscheidenheid ‘op afstand’ onthuld

Afgelopen vrijdag vond de onthulling plaats van de drie op rotondes geplaatste kunstwerken die samen de titel ‘Eenheid in Verscheidenheid’ dragen.

Dat gebeurde gezamenlijk door wethouder Noël Lebens, kunstenares Eleni Kamma en de architect van de kunstwerken ‘op afstand’ bij Bonnefanten Kunstuitleen & Brightlands meet Geleen aan de Markt in Geleen. Een logische plek.

Met de plaatsing van drie kunstwerken wil de gemeente de uitstraling van de belangrijkste invalswegen van Sittard-Geleen verbeteren.

Eenheid in Verscheidenheid – Geleen

Wethouder voor cultuur Noël Lebens: “De kunstwerken zijn niet alleen kunst. Ze belichamen ook het innovatieve karakter van deze gemeente. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen kunstenares Eleni Kamma, basisschoolleerlingen en innovatieve bedrijven uit onze regio.”

De kunstwerken zijn ontworpen door de internationaal befaamde kunstenares Eleni Kamma. Zij is door de kunstadviescommissie gekozen uit drie kunstenaars die benaderd zijn voor het maken van een schetsontwerp. Het besluit om deze kunstwerken te plaatsen stamt uit 2014. Na de keuze van de kunstenares is een heel proces doorlopen voordat het daadwerkelijk realiseren van de kunstwerken een feit was. De kunstwerken zijn tot stand gekomen met financiële steun van DSM Nederland en de specialistische kennis van de bedrijven Euro Fibers uit Beek en EuroCarbon uit Sittard.

Eenheid in Verscheidenheid

De naam van de kunstwerken is ‘Eenheid in Verscheidenheid’. Eenheid staat voor de verbondenheid in én met de stad. De verscheidenheid wordt verbeeld met diverse kleuren, die staan voor elk stadsdeel. De kunstenares heeft in samenspraak met leerlingen van basisscholen een kleurschakering gemaakt die past bij de drie stadsdelen van Sittard-Geleen.

Om het karakter van het innovatieve bedrijfsleven te verbeelden is gebruik gemaakt van Dyneema. Dat is een licht en ijzersterk materiaal dat wordt geproduceerd door DSM. Daarmee is door de kunstenaar tegemoet gekomen aan de vraag gebruik te maken van innovatieve producten en materialen uit de regio. Elk afzonderlijk kunstwerk bestaat uit drie zuilen van 12 meter. De zuilen zijn vervolgens verbonden met gekleurde kunststofvezels van Dyneema.

Eenheid in Verscheidenheid
Eenheid in Verscheidenheid – Born

Henk van Rens maakte van de ‘onthulling’ op afstand onderstaande videoregistratie.

De onthulling op afstand van de drie kunstwerken "Eenheid in Verscheidenheid" binnen onze gemeente werd gedaan door Noël Lebens, de kunstenares en de architect van de kunstwerken.Met de plaatsing van drie kunstwerken wordt de uitstraling van de belangrijkste invalswegen van Sittard-Geleen verbeterd.Wethouder voor cultuur Noël Lebens: “De kunstwerken zijn niet alleen kunst. Ze belichamen ook het innovatieve karakter van deze gemeente. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen kunstenares Eleni Kamma, basisschoolleerlingen en innovatieve bedrijven uit onze regio.” De kunstwerken zijn ontworpen door de internationaal befaamde kunstenares Eleni Kamma. Zij is door de kunstadviescommissie gekozen uit drie kunstenaars die benaderd zijn voor het maken van een schetsontwerp. Het besluit om deze kunstwerken te plaatsen stamt uit 2014. Na de keuze van de kunstenares is een heel proces doorlopen voordat het daadwerkelijk realiseren van de kunstwerken een feit was. De kunstwerken zijn tot stand gekomen met financiële steun van DSM Nederland en de specialistische kennis van de bedrijven Euro Fibers uit Beek en EuroCarbon uit Sittard.Eenheid in VerscheidenheidDe naam van de kunstwerken is ‘Eenheid in Verscheidenheid’. Eenheid staat voor de verbondenheid in én met de stad. De verscheidenheid wordt verbeeld met diverse kleuren, die staan voor elk stadsdeel. De kunstenares heeft in samenspraak met leerlingen van basisscholen een kleurschakering gemaakt die past bij de drie stadsdelen van Sittard-Geleen.Om het karakter van het innovatieve bedrijfsleven te verbeelden is gebruik gemaakt van Dyneema. Dat is een materiaal dat wordt geproduceerd bij DSM. Daarmee is door de kunstenaar tegemoet gekomen aan de vraag gebruik te maken van innovatieve producten en materialen uit de regio. Elk afzonderlijk kunstwerk bestaat uit drie zuilen van 12 meter. De zuilen zijn vervolgens verbonden met gekleurde kunststofvezels van Dyneema.

Geplaatst door Henk van Rens op vrijdag 1 juni 2018

Na de onthulling gaf de band Walden een miniconcert. Walden is de openingsact van Pinkpop 2018. Henk van Rens legde het hele concert vast op video.

Het Miniconcert Walden met aansluitend de trekking van drie dagen Pinkpop.

Geplaatst door Henk van Rens op vrijdag 1 juni 2018

Cookieinstellingen