Grote belangstelling voor netwerkconferentie Spil In De Wijk

SIDW18 ... klaar om de burcht te bestormen ...
SIDW18 ... klaar om de burcht te bestormen ...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op donderdag 21 juni vond in Kasteel Limbricht SIDW18 plaats, een netwerkconferentie van, voor en door Spillen uit allerlei wijken en buurten in het Limburgse.

Spil in de Wijk (SIDW) is een initiatief dat eind 2016 werd opgestart met de inbreng van de gemeenten Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade. Ook de Provincie Limburg en woningcorporatie Wonen Limburg doen eraan mee.

Een SIDW – Spil in de Wijk – is iemand die mensen in een buurt of dorp ondersteunt en verbindt. Hij of zij activeert en enthousiasmeert en speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van de participerende samenleving. Dat kan op professionele of op vrijwillige basis gebeuren. En om de kracht van al die SIDW’s te versterken werd SIDW18 georganiseerd: zo’n 230 SIDW’s kwamen bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen en hun netwerk te vergroten.

De conferentie werd geopend door wethouder Leon Geilen van Sittard-Geleen. Namens de Provincie Limburg maakte gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen de conferentie mee.

Thema van SIDW18: Mag ik met je meedoen?

Een oervraag waarmee mensen contact leggen voor hun behoefte aan verbinding met andere mensen. Daarvoor moet je schakelen naar de ander, in plaats van uitgaan van je eigen doelen en tempo. Dat is niet iedereen gegeven. En als het al lukt die vraag te stellen, dan komt de boodschap soms niet over. Ziekte, armoede, laaggeletterdheid, een druk leven; mensen houden de boot af of zeggen (achteraf) aan de kant te staan. Professionele Spillen in de Wijk zitten in een spagaat. De ene kant van hun wereld (de organisatie waartoe ze behoren, de projecten en doelen uit de systeemwereld) sluit niet altijd goed aan bij de andere kant van hun wereld in de wijken en buurten (de leefwereld van bewoners, de ‘gewone’ samenleving).

“Maar,” zo stelt SIDW18, “we kunnen beginnen door mensen echt te betrekken en hen te vragen: Mag ik met jóu meedoen?. Dit is het thema van de 2e netwerkconferentie van Spil in de Wijk, die net als in 2017 georganiseerd werd op de langste dag van het jaar. Door en voor zo’n 230 echte Limburgse Spillen en hun vrijwillige buddy’s. Met zijn allen bestormen we op 21 juni de burcht van het kasteel.” Waarbij je de burcht zou kunnen zien als een metafoor voor de systeemwereld.

Tijdens een 20-tal workshops, voordrachten (Spil-X-Talks), gesprekken en nieuwe ontmoetingen deelden de deelnemers op SIDW18 hun kennis, inzichten en goede voorbeelden van hoe mensen meedoen in de samenleving. Leerzaam voor iedereen! Denk aan: methoden om toe te passen, ervaringsverhalen, do’s and dont’s. “Maar misschien nog veel belangrijker: die ene dag het gevoel hebben dat we er samen voor staan en elkaar kunnen inspireren.”

De workshops hadden zeer uiteenlopende thema’s, zoals no credit, game over!doendenken in de wijkhoe herken je eenzaamheid?de mobiele ontmoetingsplek en soep als bindmiddel?

Na afloop van de dag werd er een ‘magazine on the spot’ gepubliceerd over SIDW18 en een aftermovie gemaakt. Het netwerk blijft groeien via verschillende Spil in de Wijk-on tour activiteiten (in najaar 2018). En enkele malen per jaar staat er een bijzondere Spil ‘in het zonnetje’.

SIDW18 kon worden georganiseerd met steun van de Provincie Limburg, de gemeenten Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen en Roermond, woningcorporaties Wonen Limburg en Zo Wonen en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en met organisatorische hulp van Wel.kom, PIW, VKKL en Jadoen. En uiteraard dankzij de tomeloze inzet van een aantal Spillen.

Cookieinstellingen