Sittardenaar Cyrille Niël volgt zijn droom en debuteert met eigen show

Foto: Cyrille Niël

Op zaterdag 22 september staat Sittardenaar Cyrille Niël voor de eerste keer solo op de planken met zijn eigen cabaretshow ‘De Gevleugelde Druimer’.

Hij voert zijn show op in de Charles Eyckzaal van en in samenwerking met Schouwburg De Domijnen in Sittard.

Het wordt een show met een lach en een traan. Misschien is dat even wennen voor de mensen die Cyrille met name kennen van humoristische rollen. De bekendste rol tot nu toe is wel die van mevrouw Kwebbel, van het komisch duo Kwebbel & Sjnebbel met tegenspeler Sjef Schurgers. Dat loopt overigens ook gewoon door, want na het succes van vorig jaar december wordt er alweer druk aan de nieuwe show van ‘de dames’ geschreven. Cyrille en Sjef staan ook vaak samen op de planken van de Zittesje Revuu, die één keer in de 3 jaar wordt opgevoerd (volgende editie in november 2019). Daarnaast is Niël bekend binnen het ‘vastelaovescircuit’, van vele Zittesje Sjlagers tot hilarische typetjes bij de Große Nummer, de act waarmee de oud-prinsen jaarlijks hun nieuwe lid inlijven.

Cyrille: “Vaak na zo’n optreden, neem bijvoorbeeld de Große Nummer, spraken mensen me aan om te zeggen dat ik iets moest gaan doen met mijn talent. En dat wilde ik wel, maar ik wist niet zo goed hoe. Totdat mijn vrouw op een gegeven moment zei: als je nu je eigen show schrijft, dan kun je precies erin kwijt wie jij bent. En zo is het gegaan! Voor de eerste keer in mijn leven heb ik zelf een stuk geschreven met uit het leven gegrepen passages, met humor, maar ook met een serieuzere toon.”

De Gevleugelde Druimer

De Gevleugelde Druimer, zoals de titel luidt, is een cabaretstuk dat gedeeltelijk is gebaseerd op het leven van Cyrille. Er lopen 2 verhaallijnen door elkaar heen. De eerste verhaallijn gaat over zijn grootste jongensdroom, een eigen vleugel, waarvoor hij zijn woonhuis heeft moeten verbouwen om deze te kunnen plaatsen. Deze vleugel is een vaste rots in zijn show, waar meerdere liedjes op ten gehore worden gebracht. De tweede verhaallijn loopt hierlangs en gaat over Piet en Trees uit de Baenje, die dagdromend hun leven binnen en buiten het bejaardenhuis met elkaar bespreken.

De regie is in handen van Nicole Schurgers, onder meer regisseur van de Zittesje Revuu en Kwebbel en Sjnebbel. Cyrille: “Als er iemand is die mij op theatergebied goed kan inschatten, dan is het wel Nicole. Zij weet precies waar mijn capaciteiten liggen en wat ik spannend vind. En spannend is dit wel, want het is echt anders dan anders, ik stap buiten mijn comfortzone”.

De meeste liedjes uit de show zijn door Cyrille zelf gemaakt, ook worden een aantal covers gebracht, één liedje van zijn grote voorbeeld Toon Hermans. Toon is als een rode draad aanwezig in het leven van Cyrille als inspirator qua humor, helemaal bijzonder vanwege de Zittesje roots.

De show is in het Limburgs (Zittesj), maar de liedjes zijn in het Nederlands. “En meer ga ik er niet over zeggen”, aldus Cyrille, “Ik hoop dat de mensen zelf willen komen kijken, het is ten slotte hún schuld dat ik dit ben gaan doen”, zegt hij lachend.

Waar en wanneer?

Wanneer: zaterdag 22 en zaterdag 23 september
Waar: Charles Eyckzaal, Schouwburg De Domijnen Sittard
Entree: € 15,-
Kaarten te koop via de uitbalie (Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard) of www.dedomijnen.nl/theater

Reacties

article
137070
Op zaterdag 22 september staat Sittardenaar Cyrille Niël voor de eerste keer solo op de
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180711/sittardenaar-cyrille-niel-volgt-zijn-droom-debuteert-eigen-show/
2018-07-11T10:11:28+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/07/10215336/foto-de-gevleugelde-druimer-liggend-2.jpg
Gevleugelde Druimer
Nieuws