Waarschuwing NVWA voor Rolkem levensmiddelenkleurstoffen

Foto: CC0 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten uit voorzorg om Rolkem Super Gold en andere levensmiddelenkleurstoffen van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Rolkem niet te gebruiken.

De aanleiding hiervoor is een waarschuwing voor consumenten van de Britse collega-toezichthouder Food Standards Agency en een melding dat de producten van dit Zuid-Afrikaanse bedrijf vanuit Groot-Brittannië ook naar Nederland verhandeld worden.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Rolkem ‘Expressions in Colour’ maakt kleurstoffen en andere producten die door consumenten gebruikt worden om taarten te versieren. Veel van deze producten worden door webwinkels en kleine bedrijven in het buitenland ingekocht en geleverd aan consumenten.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Rolkem haalde eerder dit jaar kleurstoffen uit de handel omdat het kopergehalte in bepaalde producten te hoog was. Het is niet waarschijnlijk dat levensmiddelenkleurstoffen in zulke grote hoeveelheden gegeten worden dat er een gezondheidsrisico ontstaat. Maar vanwege de hoge gehaltes aan koper en zink, en de aanwezigheid van niet goedgekeurde ingrediënten kan een voedselveiligheidsrisico niet uitgesloten worden.

Omdat de producent geen duidelijkheid kon verschaffen over welke producten van het bedrijf nu wel en welke niet aan de voedselveiligheidsvoorschriften voldoen, heeft de Britse Food Standards Agency gewaarschuwd alle producten van het bedrijf uit voorzorg niet te gebruiken.

Cookieinstellingen