Al zeker 50 jaar braderie in Awt-Gelaen!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Hoe oud de Braderie Awt-Gelaen is, is niet precies bekend. Volgens diverse verhalen vanuit het Oud-Geleense werden er in 1966 al een paar kramen buiten gezet.

Wie deze initiatiefnemers zijn geweest is niet geheel duidelijk, want daarover zijn de meningen verdeeld. Na enig speurwerk door Ad Hoogenboom van de Heemkundevereniging Geleen is wel duidelijk geworden dat de ondernemers van Oud Geleen hun verkoopwaren toen nog illegaal hebben aangeprezen.

In 1968 – en elk jaar daarna – is er daadwerkelijk een aanvraag gedaan bij de toenmalige Gemeente Geleen om een braderie te mogen organiseren. In 1968 beperkte zich het aanbod tot een kraampje of 15 tot 20, echter kort daarna werd het aanbod steeds groter en groter. In de jaren erna is de Braderie alleen maar gegroeid en hadden diverse bestuurders de wind behoorlijk in de zeilen. De Braderie van Oud Geleen groeide uit tot een begrip in Zuid-Limburg en zelfs daarbuiten, zo zeggen de organisatoren. “Vorig jaar troffen we een ouder echtpaar met een Noord-Limburgs accent, na een even met ze gesproken te hebben. Vertellen zij aan ons dat ze uit Tegelen komen en dat ze met hier en daar een onderbreking, zeker voor de 20ste keer de Braderie komen bezoeken vanwege de sfeer en gezelligheid.’

Nu, vijftig jaar na de eerste officiële braderie is de Braderie Awt-Gelaen nog steeds springlevend, een begrip in en één van de oudste van Zuid-Limburg. Op zondag 2 september bruist Awt-Gelaen van 11:00 tot 18:00 uur weer van de drukte.

“Samen met de inwoners van Oud Geleen, het bezoekend publiek, de ondernemers van Oud Geleen, de marktkooplieden en Smeets Buitenmarkten zijn wij van mening dat het credo moet zijn: De Braderie van Awt-Gelaen blif besjtaon“, zeggen de organisatoren. Waarvan akte!

 

Reacties

article
139590
Hoe oud de Braderie Awt-Gelaen is, is niet precies bekend. Volgens diverse verhalen vanuit het
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180809/al-zeker-50-jaar-braderie-awt-gelaen/
2018-08-09T20:01:16+00:00
https://sittard-geleen.nieuws.nl/media/sites/305/2013/09/k5a9qnc2tkebipxd3nqssjwfq-braderie-1.jpg
Awt Gelaen, Braderie
Nieuws