Dringend gezocht als verdachte in de zaak Nicky Verstappen: Jos Brech

Foto: Politie

Vandaag werd bekend dat de 55-jarige Jos Brech al sinds juni door de politie wordt gezocht als verdachte in de zaak Nicky Verstappen.

Brech woonde in 1989 bij zijn moeder in Simpelveld maar is later verhuisd. Zijn naam kwam in juni al in beeld toen er twee matches werden gevonden in het grote DNA-verwantschapsonderzoek dat de politie dit voorjaar startte. Daarbij werd ook meteen duidelijk dat de man in april door zijn familie als vermist is opgegeven. Daardoor kon er een 1 op 1 DNA-match worden vastgesteld.

Daags na de vermissing van Nicky werd Brech door de Marechaussee staande gehouden bij de Brunssummerheide. Zijn gegevens werden genoteerd, maar hij werd toen niet aangemerkt als verdachte.

Tegen Brech liep in 1985 een zedenzaak, die werd geseponeerd. De politie gaf tijdens de persconferentie aan dat de informatie rond die zaak niet langer beschikbaar was. Brech heeft in het verleden gewerkt op een kinderdagverblijf in Brunssum en was tevens actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Hij verstaat de kunst om voor langere tijd onder te duiken in de natuur, want hij organiseerde bushcraft-reizen in het buitenland.

Brech was een van de 1500 mannen die waren uitgenodigd voor een vrijwillig autosomaal DNA-onderzoek in 2017. Ondanks toezeggingen te zullen komen heeft hij daar niet aan meegewerkt. Dankzij het grootschalige DNA-onderzoek in combinatie met zijn vermissing en dankzij de techniek waarmee de op de kleding van Nicky Verstappen aangetroffen DNA-sporen konden worden opgewaardeerd kon de mogelijke dader worden aangewezen.

Brech is inmiddels internationaal gesignaleerd. De politie wil hem uiteraard graag spreken om duidelijk te krijgen wat zijn rol is geweest in de laatste uren van Nicky Verstappen en roept het publiek op om mee te werken aan de opsporing van Brech.

Overigens, zo werd tijdens de persconferentie gezegd, blijft het DNA-verwantschapsonderzoek gewoon doorgaan, omdat er op de kleding van Nicky ook nog andere sporen waren gevonden.

Reacties