Symboliek: de oude man op het bankje

Foto: Michel van Dijke

In de Berhardstraat in Geleen zit al sinds 1989 een oude man op een bankje. Dag en nacht, in weer en wind, zomer en winter.

Het is een bronzen beeld, dat kunstenaar Armand Mathijs in 1989 maakte in opdracht van woningcorporatie ZOwonen. Maar sinds een jaar of tien is De Oude Man niet meer compleet. Aan het begin van de laatste economische crisis hebben onverlaten zijn onderarmen en handen afgezaagd en meegenomen.

Die aanblik van een onthande oude man zette Michel van Dijke uit Geleen ertoe aan om een overpeinzing op zijn Facebookpagina te plaatsen.

“Iedere keer als ik de oude man zie die op het bankje zit met afgehakte onderarmen word ik een beetje verdrietig. Het bronzen beeld dat in 1989 is gemaakt en geplaatst door Armand Mathijs in opdracht van ZOwonen in de Bernhardstraat in Geleen, staat misschien wel symbool voor hoe wij met ouderen omgaan. Dit beeld werd jaren geleden geterroriseerd door vandalen. Veel ouderen leven in eenzaamheid of armoede. Net als dit beeld geven we het een blik en gaan door met ons leven. Hoe mooi zou het zijn als ZOwonen het beeld laat restaureren en wij wat meer aandacht aan ouderen geven.”

ZOwonen pikte deze overpeinzing op en besloot om bij de kunstenaar een offerte aan te vragen om het beeld te herstellen. Volgens kunstenaar Armand Mathijs is het goed mogelijk om het beeld te herstellen, ondanks dat er geen gietmallen meer van bestaan.

Als de herstelopdracht doorgaat wordt het beeld tijdelijk van het bankje gehaald, want het restauratiewerk kan alleen worden uitgevoerd in het atelier van de kunstenaar.

Cookieinstellingen