Opnieuw vragen raadsfractie CDA over wonen in kleine kernen

... nieuwbouw ...
... nieuwbouw ...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeenteraadsfractie van het CDA stelde aan het College van B&W begin 2017 al vragen over de ontwikkelingen rond de behoefte aan sociale en levensloopbestendige woningen.

Volgens de fractie is er inmiddels een schrijnend tekort ontstaan aan woningen in met name het sociale huur- en middensegment. Jonge gezinnen die een betaalbare woning willen kopen of die op zoek zijn naar een sociale huurwoning moeten daarvoor vaak jaren geduld oefenen.

En voor ouderen, waarvan de overheid verwacht dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen, zijn er te weinig kleinere levensloopbestendige woningen beschikbaar.

Uit een door het CDA in Einighausen en Guttecoven gehouden enquête zou blijken dat in Sittard-Geleen een grote behoefte bestaat aan woningen in het middensegment en aan levensloopbestendige (senioren)woningen.

Volgens het CDA is het woningoverschot inmiddels verleden tijd en is er nu al sprake van een woningtekort, dat de komende jaren alleen maar groter zal worden. En verder vormt de compensatieregeling (in de volksmond bekend als het sloopfonds), die bepaalt dat voor elke nieuwbouwwoning een oude woning moet worden gesloopt of anders verplicht een flink bedrag in het sloopfonds moet worden gestort, een extra beletsel dat verruiming van het woningaanbod in de weg staat. Die regeling moet wat het CDA betreft dan ook op de schop.

De raadsfractie stelt dat door het bouwen van levensloopbestendige woningen en woningen in het midden(huur) segment wordt bereikt dat voor vrijwel alle leeftijdsgroepen een betere doorstroming op de woningmarkt zal ontstaan. Bestaande woningen komen door verkoop beschikbaar voor jongeren mits ouderen de mogelijkheid krijgen naar een levensloopbestendig optrekje te verhuizen. Daarmee wordt voorkomen dat de kleine kernen steeds meer worden geconfronteerd met leegloop, doordat jonge gezinnen, die zich er overigens graag zouden willen vestigen, zich genoodzaakt zien elders woonruimte te gaan zoeken.

CDA-raadsleden Jos Schlössels en Patrick Brouwers willen van het College van B&W horen hoe zij tegen deze standpunten aankijken.

Cookieinstellingen