Dresscode Oktoberfeest: slechts enkelen geven er níet aan toe

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wie – pak ‘m beet – twaalf jaar geleden een bezoekje bracht aan het Sittardse Oktoberfeest en zich daarbij in Trachtenkleidung als Dirndl of Lederhosen hulde, werd toen nog vreemd aangekeken.

Sinds enkele jaren is dat volledig andersom en voel je je als inwoner van Sittard die niet zo van het Oktoberfeestgedruis houdt zes dagen lang bijna toerist in eigen stad. Onder de feestgangers die Brauhaus Brand, het Brand-Weizen paviljoen of de Connect Stube bezoeken zijn het nog slechts enkelen die niet in deze ‘verkleedgekte’ mee willen gaan. Hetzij omdat ze aan het werk zijn, hetzij omdat ze het niet nodig vinden om met de massa mee te doen. Overigens zie je ook bij de jongeren die het Boels Rental paviljoen bezoeken het aantal Dirndls en Lederhosen toenemen.

Een van degenen die niet meegaat in de Oktoberfeestdresscode is Pinkpopbaas Jan Smeets. Hij verscheen vrijdagmiddag zo’n beetje als enige in zijn dagelijkse kloffie – zoals bekend is dat in het zwart – op de ontvangst door het gemeentebestuur in Brauhaus Brand.

Wie jarenlang als raadslid weigerde om zich te schikken naar de inmiddels geaccepteerde Oktoberfeestdresscode was Kim Schmitz van GroenLinks. Maar nu ze wethouder is en ze als lid van het gemeentebestuur de genodigden mede moet ontvangen, heeft ook zij haar verzet moeten staken en heeft ze inmiddels een Dirndl aangeschaft. En, eerlijk is eerlijk: die staat haar uitstekend. “Wel even erbij vertellen dat ik deze Dirndl op Marktplaats heb gekocht,” vertrouwt ze ons toe. “Ik heb tenslotte duurzaamheid in mijn wethoudersportefeuille.”

Cookieinstellingen