Lezing Peter Nissen: Religie en geweld

Terpkerkje Urmond
Terpkerkje Urmond
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op donderdag 8 november geeft Peter Nissen om 19:30 uur in het Terpkerkje van Urmond een boeiende lezing over religie en geweld.

De lezing wordt georganiseerd door LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Stichting Erfgoed Stein en ’t Ecrevisse-comité Obbicht.

Religie en geweld

Door de geschiedenis heen loopt een bloedig spoor van gewelduitbarstingen en oorlogen die met religie te maken hadden: van de kruistochten via de godsdienstoorlogen tot terroristische aanslagen. Hoe komt het toch dat mensen elkaar met geweld te lijf gaan over iets dat hen heilig is?

Het is goed om ons te realiseren dat het niet religies zijn die oorlog voeren, maar mensen. Zij doen soms een beroep op ‘heilige overtuigingen’, waardoor hun geweld ‘sacraal geweld’ wordt. Religie kan zich blijkbaar daarvoor lenen, zoals zij ook tot vredesinzet kan inspireren. Dat is de ambivalentie van het heilige.

In zijn lezing zal Peter Nissen op die dubbelzinnigheid van ‘heilige overtuigingen’ ingaan. Ook zal hij ingaan op de beeldvorming die verbonden is met historische begrippen als ‘godsdienstoorlogen’: draaide het werkelijk om de godsdienst in die oorlogen, of ging het om andere zaken en werd de godsdienst er als legitimatie bijgehaald? En welke factoren werken in de hand dat religie tot geweld kan leiden? En is er ook een uitweg?

Peter Nissen (* Swalmen 1957) is hoogleraar Oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en remonstrants predikant in Oosterbeek. Hij was eerder onder meer docent Kerkgeschiedenis in Heerlen en hoogleraar Kerkgeschiedenis, Cultuurgeschiedenis van het christendom en Spiritualiteitsstudies aan de universiteiten van Tilburg en Nijmegen. Daarnaast publiceerde hij veel over onderwerpen uit de regionale geschiedenis van Limburg en Noord-Brabant, waaronder een stadsgeschiedenis van Roermond.

Let op: de lezing vindt ditmaal plaats in het Terpkerkje van Urmond. Adres: Grote Straat 26, Urmond.

Cookieinstellingen