Protestactie Artamuse: zonder acties geen invloed op fracties

Foto: © Artamuse

Artamuse werd totaal verrast door het bericht dat de gemeente Sittard-Geleen voornemens is om vanaf 2020 in 4 jaar tijd de subsidie voor muziek en dans af te bouwen.

Volgens de instelling voor muziek, dans en cultuureducatie is dat gebeurd zonder dat de gemeente daarover overleg of communicatie met Artamuse heeft gezocht. Als een donderslag bij heldere hemel.

Interim-directeur Sjra Laeven over het gemeentelijke voornemen om de subsidie af te bouwen: “Dat zou simpelweg het einde van de muziekschool betekenen”. Artamuse komt dan ook in actie tegen het gemeentelijke voornemen, “want het gaat hier niet alleen om de ruim 1.400 leerlingen van Artamuse”.

Het gaat ook niet enkel om lijfsbehoud. Er staat veel meer op het spel, mocht het centrum voor muziek, dans en cultuureducatie dicht gaan in de Westelijke Mijnstreek. Artamuse vervult al meer dan 40 jaar op cultureel gebied een spilfunctie in de regio. De ‘Sittardse muziekschool’ heeft al heel wat fusies, bezuinigingen en naamsveranderingen ondergaan. Momenteel bedient Artamuse heel veel partijen in het culturele veld.

Artamuse geeft muziek- en danstalent volop ruimte. In de Westelijke Mijnstreek is het centrum een zeer bekende plek om je passie voor muziek en dans te leven en je culturele carrière te starten, verfijnen en verdiepen. Voor scholen is Artamuse, als inspirerende aanbieder en organisator voor cultuureducatie-aanbod met kwaliteit, marktleider. Inhoudelijk en organisatorisch is geen enkele organisatie momenteel uitgerust om voor scholen een doorlopende leerlijn te ontwikkelen, geheel in lijn met het landelijke beleid, zo stelt Artamuse. Lokale tradities geeft Artamuse toekomst. Voor harmonie- en fanfareverenigingen zijn zij nog steeds de grootste opleidingspartner. Tot slot geeft Artamuse het culturele klimaat kleur. Voor kunstorganisaties en culturele initiatieven is de club hofleverancier van bands en ensembles die evenementen muzikaal omlijsten.

Artamuse heeft een enorm bereik: 1.400 particuliere leerlingen, 5.800 leerlingen via muzieklessen en cultuurprojecten op het basisonderwijs, 25 amateurorkesten met gemiddeld 20 leden. “Stel je eens voor dat al dat onderwijs wegvalt en wat dit doet met een gemeenschap.”

Muziek, dans en andere vormen van cultuur winnen op scholen juist weer terrein en krijgen in ons reguliere onderwijs weer voet aan de grond. Mede dankzij ambassadeurs als Koningin Maxima en wetenschappelijke onderzoekers als dr. Eric Scherder. Veel mensen weten niet dat in de Westelijke Mijnstreek Artamuse daar een rol van betekenis in vervult. Bovendien brengt de school veel mensen en initiatieven samen, Artamuse is een instelling die verbindt.

Artamuse, als zodanig, bestaat dit jaar 12,5 jaar en wil graag doorgaan. Wie zijn persoonlijke stem en steun wil betuigen vindt op www.artamuse.nl een actielijst.

“Ons onderwijs is uniek, onmisbaar en onvervangbaar”, aldus de school zelf. “Maar de publieke steun maakt het verschil.” Op social media heet de actie #IARTAMUSE.

Het eerste actiemoment is meteen het belangrijkst: een muziekprotest op donderdag 1 november van 17:45 tot 18:45 uur voor het oude stadhuis in Geleen, Markt 1. Dat is voorafgaand aan de raadsbijeenkomst. Nog tijdens het muziekprotest begint om 18:30 uur de ronde in de raadszaal, waarin ook de begroting besproken wordt. Als eerste neemt een inspreker het woord die de ingezonden brief onder de aandacht brengt waarmee Artamuse duidelijk maakt het niet eens te zijn met het voornemen tot afbouwen van de subsidie.

» Brief Artamuse inzake bezuinigingen

Cookieinstellingen