Oorlogsgraven Comité Sittard herdenkt korporaal Alexander Keenan

Foto: Stichting OCS

Elk jaar nodigt de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard familieleden van een in de gemeente begraven Britse militair uit om hier de herdenkingsplechtigheden rond Klaproosdag bij te wonen.

Dit jaar herdenkt de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard samen met de genodigde familie korporaal Alexander Keenan.

Cpl. Alexander Keenan 3251563, 6th Bn, The Cameronians (Scottish Rifles), 19th January 1945. Age 25, G13.
Zo staat Corporaal Alexander Keenan geregistreerd op de Britse militaire begraafplaats te Sittard-Ophoven.

Alexander werd op 15 januari 1920 geboren aan de Cadocstraat 27 in Cambuslang Glasgow als het vijfde kind van Simon en Frances Keenan. Hij had vijf broers en vier zussen en heeft de St. Brides RC school in Cambuslang gevolgd tot zijn vijftiende levensjaar. Hij startte toen als kruideniershulp en ging verder in de horeca. Hij was erg verbonden met zijn oudere broer Simon (vader c.q. grootvader van de gasten van de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard) ook al omdat er maar 16 maanden leeftijdsverschil tussen hen was. De familie kende zware tijden met veel armoede.

Hij was een eenvoudige jongeman met een bijzonder gevoel voor humor. Hij was zeer fit en een favoriet voetballer, bekend onder de naam Flash vanwege zijn sprintcapaciteiten.

Zijn oudere broer Simon meldde zich bij het Tweede Bataljon The Cameronians, Scottish Rifles en startte daar zijn langdurige militaire carrière. Dit was van invloed op de wens van Alexander om zelf op 18 april 1940 bij het Zesde Bataljon te gaan, meteen na aanvang van de oorlog. Ook zijn oudere broer James nam dienst en wel bij de RAF.

Op 1 juni 1940, meteen nadat Alexander zijn basistraining had afgerond, werd zijn oudere broer Simon als een van de laatsten geëvacueerd bij Duinkerken. Alexander zelf onderging intensieve training inclusief berg en artic training. Het zesde bataljon werd als een van de best getrainde bataljons gezien in het Britse leger en werd ingezet in oktober 1944.

Hij ging met zijn bataljon mee op 15 oktober 1944 als deelnemer van de invasie van Noordwest-Europa en de bevrijding van Nederland. In de oorlogsdagboeken van de adjudant valt te lezen dat hoe moeilijk en zwaar en verschrikkelijk de strijd is geweest.

Zijn bataljon met de D-compagnie had veel slachtoffers en doden voordat hij zelf stierf. Het is duidelijk dat hij in de 97 dagen die hij betrokken was bij dit conflict, verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt voordat hij uiteindelijk zelf stierf, killed in action.

Simon bezoekt het graf van zijn broer Alexander

Het bataljon maakte deel uit van de operatie Black Cock met het doel om de omgeving van Sittard vanaf 17 januari 1945 te bevrijden van de vijand. Men startte met Breberen en Nachbarheid. Men maakte op 19 januari rond de middag een opstelling bij Saeffelen. De B- en D-compagnie stonden rechts en links opgesteld. Zij werden bedolven onder versperring- en mortiervuur met vele slachtoffers tot gevolg. Tegen de avond waren de dorpen bevrijd. Alexander is daarbij gesneuveld.

Zijn oudere broer Simon was met het tweede bataljon in Palestina toen zijn jongere broer Alexander sneuvelde. Enkele weken later heeft hij het graf van zijn broer Alexander te Ophoven bezocht alvorens hij met zijn bataljon weer verder de strijd aan ging om noord West-Europa te bevrijden.

Dit jaar zijn de zoon en de kleinzoon van Simon (3 generaties met de naam Simon) als gast van de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard aanwezig bij de herdenkingsplechtigheden in Sittard.

Cookieinstellingen