Rechtbank doet uitspraak in helikopterzaak

Foto: CC0 via Pixabay

De rechtbank in Amsterdam doet maandag uitspraak in de zogeheten helikopterzaak. Een groep van negen mannen wordt ervan verdacht een helikopter te hebben gekaapt, met als doel een gedetineerde uit de gevangenis van Roermond te bevrijden.

Het criminele project liep door tijdig ingrijpen van de politie uit op een mislukking. Een van de verdachten werd op de vlucht door de politie doodgeschoten.

De man die wilde ontsnappen was Benaouf A., veroordeeld voor een liquidatie van een crimineel in Antwerpen. Na de verijdelde bevrijdingsoperatie is hij overgeplaatst naar de zwaarbewaakte EBI in Vught.

De verdachten beschikten over snelle auto’s en zware wapens. De politie greep in op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober 2017. Daarbij kwam bij Oud-Roosteren één van de verdachten om het leven door een politiekogel.

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van drie tot negen jaar geëist. Daags na het proces in september kwamen drie verdachten op vrije voeten, omdat de rechtbank voorziet dat zij een straf krijgen die niet langer zal zijn dan de tijd die zij in voorarrest hebben gezeten.

Cookieinstellingen