CM Geleen wil vasthouden aan twee uur gratis parkeren in Marktgarage

<em>Odaparking Sittard</em>
Odaparking Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Centrummanagement van Geleen heeft een brief gestuurd aan het College van B&W en de gemeenteraad van Sittard-Geleen over de voorgenomen wijzigingen in het parkeerbeleid van de gemeente.

Centrummanagement voorzitter Nico Thomas schetst in die brief een schrijnend beeld van de problemen waar veel Geleense ondernemers mee kampen. Ook is er sprake van forse winkelleegstand. Volgens Locatus is die met 24,8% in Geleen het hoogste van heel Nederland.

Tevens schrijft hij dat onderzoek door enkele ondernemers heeft uitgewezen dat gratis parkeren erg belangrijk is. Daarbij heeft het als gemaks- en dienstencentrum aangemerkte centrum van Geleen stevig te duchten van enkele sterke wijkwinkelcentra, waar klanten gratis kunnen parkeren, en van omliggende grote winkelcentra, zoals Makado in Beek, waar het parkeren ook gratis is.

Verder wijst Thomas op de stijgende OZB, het verlagen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte en het temporiseren dan wel schrappen van nieuwe investeringen, terwijl het centrum van Geleen eigenlijk direct een stevige nieuwe impuls nodig heeft.

Allemaal redenen voor het Centrummanagement om namens de Geleense ondernemers aan het College te vragen om af te zien van de plannen om het parkeerbeleid te wijzigen. Die plannen voorzien in het afschaffen van de regeling dat bezoekers van het centrum van Geleen van zondag tot en met vrijdag in de Marktgarage de eerste twee uur gratis kunnen parkeren. Daarbovenop wordt het uurtarief ook nog eens met 50 cent verhoogd.

Het Geleense Centrummanagement stelt verder voor dat de gemeente onderzoek doet naar de mogelijkheid om met gedifferentieerde parkeertarieven te gaan werken. Daarbij moet het tarief worden gekoppeld aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Parkeren in het centrum van Sittard, dat volgens Thomas meer te bieden heeft dan het centrum van Geleen, zou daarom duurder moeten zijn dan parkeren in het centrum van Geleen. Het tarief van 1,90 euro voor een uur parkeren in Geleen is veel te hoog. Het komt volgens hem heel dicht bij het tarief van Maastricht. Daar variëren de parkeertarieven van 2,22 euro tot 3,53 euro per uur.

Cookieinstellingen