Subsidie Mondriaan Fonds voor Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op dinsdag 13 november jongstleden ontving Museum Hedendaagse Kunst van De Domijnen de honorering van de aangevraagde subsidie bij het Mondriaanfonds voor het collectieplan 2019.

Het plan waarin visie, collectionering, aankoopbeleid, ontsluiting en bruiklenen helder wordt beschreven was aanleiding voor de toetsingscommissie om een subsidie van 37.500 euro te verlenen. De subsidie is bedoeld om nieuwe werken aan te schaffen. De eerste nieuwe tentoonstelling in 2019 wordt een overzicht van de Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey.

Collectieplan 2019 maakt indruk op toetsingscommissie

De toetsingscommissie waardeert de koers van Museum De Domijnen en waardeert dat het museum ervoor kiest om exemplarische, radicale posities binnen de hedendaagse kunst te verzamelen binnen de gekozen thematische clusters. Ook is de commissie positief dat het museum de collectie verder digitaliseert. Speciaal hiervoor investeert De Domijnen in een museumcollectie automatiseringssysteem, waardoor er straks via de website een digitaal museum ontstaat. Ook waardeert de commissie dat de gemeente Sittard-Geleen budget beschikbaar stelt voor het aankopen, door het museum, zonder dat zij voorwaarden stelt dat de aankopen een relatie moet hebben met de huidige stad. Tenslotte is de commissie verheugd dat museum De Domijnen een ruimhartig beleid voert wat betreft het uitlenen van kunstobjecten uit de Collectie Sittard-Geleen.

Een goed voorbeeld van deze koers is de expositie van de Cubaanse Ricardo Brey (Havana, 1955) die zal lopen van 10 februari tot en met 2 juni. Breys werk richt zich onder meer op de verhouding van de mens tot de natuur, op culturele identiteit en op de interactie tussen verschillende culturen en religies. In 1996 organiseerde het toenmalige Kunstcentrum Sittard al een beknopte tentoonstelling van Breys werk. In samenwerking met onder meer het Gerhard Marcks Haus in Bremen presenteert Museum De Domijnen nu zeer recent werk, waarin zijn interesse in geologie, existentiële thema’s en mystieke tradities samenkomen.

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Op dit moment loopt de tentoonstelling ‘een’, waarin recente aankopen van het museum te zien zijn.

» meer informatie

Cookieinstellingen