Tot nu toe 14 aanhoudingen bij grote drugsactie

Vlnr: Wim van de Ven (OM), burgemeester Sjraar Cox en Paul de Rooij (politie)
Vlnr: Wim van de Ven (OM), burgemeester Sjraar Cox en Paul de Rooij (politie)
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Aan de grote drugsactie die vanochtend vroeg om 06:00 uur van start ging en die nog steeds bezig is nemen in totaal 200 mensen deel.

Dat vertelde politiechef Paul de Rooij zojuist tijdens een persconferentie. Burgemeester Sjraar Cox gaf aan dat de actie al sinds mei in voorbereiding is.

De actie is zowel gericht tegen de productie en handel in drugs en daaraan gerelateerde handelswaar als tegen de ondermijning die van georganiseerde criminaliteit uitgaat op de samenleving.

Steeds vaker worden plantages en drugslaboratoria midden in woonwijken ontdekt, met alle risico’s van dien. Vorige maand was er zelfs een explosie van een drugslab in de Sittardse wijk Ophoven. Verder worden de uit criminele activiteiten verkregen opbrengsten witgewassen en raakt de onderwereld steeds meer verweven met de bovenwereld. Dat is zowel voor de maatschappij als voor de wetshandhavers een zeer onwenselijke situatie.

Tot nu toe werden er invallen gedaan op 29 locaties in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, met het zwaartepunt in de Westelijke Mijnstreek. Ook in België vond een inval plaats. In totaal werden daarbij 14 aanhoudingen verricht. Een van de doorzochte woningen bevindt zich in Broeksittard. Ook bij een tuincentrum aan de Rijksweg Noord in Geleen viel de politie binnen.

Bij de verrichte doorzoekingen werd bijstand verleend door medewerkers van Defensie, die met speciale apparatuur verborgen ruimtes kunnen opsporen.

Aangetroffen werden: 1600 hennepplanten, 1900 hennepstekken, 25.000 euro aan contanten en pallets vol spullen voor de hennepteelt. De politie nam 14 auto’s en motoren in beslag. Ook werden enkele wapens aangetroffen. Computers en mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen. Het onderzoek gaat voorlopig dan ook nog wel een tijdje door, zo liet De Rooij weten.

Wim van de Ven van het Openbaar Ministerie liet weten erg blij te zijn met de manier waarop het OM, de politie, het lokaal bestuur, de Belastingdienst en andere betrokken in het gehele onderzoek ter voorbereiding op en tijdens de actie van vandaag hebben samengewerkt.

Het Team Ondermijning Limburg is onderdeel van een gezamenlijke geïntensiveerde aanpak om als overheid de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland een halt toe te roepen. Zij doen dat door integrale samenwerking met gemeenten, provincies, RIEC Limburg, bedrijven/instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers.

Cookieinstellingen