Harmonie Sint Joseph ‘op concours’ – de boog is gespannen

<em>Harmonie St.-Joseph tijdens een generale repetitie voor een concours</em>
Harmonie St.-Joseph tijdens een generale repetitie voor een concours
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ongeveer 90 muzikanten sterk vertrekt Harmonie Sint Joseph uit Sittard zondagmiddag naar theater De Schalm in Veldhoven.

Daar neemt het korps onder leiding van dirigent Björn Bus in de eerste divisie deel aan het bondsconcours, een muzikale uitdaging die elk zichzelf serieus nemend amateurmuziekkorps eens in de vijf jaar aangaat. Pittige muziekwerken worden ingestudeerd. De puntjes moeten op de i en dat vergt maanden van – met het naderen van de concoursdatum steeds intensievere – voorbereidingen. Het is werken aan een optimale spanningsboog.

Zondagmiddag om 18:15 uur moet die spanningsboog er vanaf de eerste maat van het inspeelwerk toe leiden dat het korps speelt op de toppen van zijn kunnen. Om 19:45 uur volgt dan de prijsuitreiking.

Vrijdagavond vond in het Forum in Sittard de drukbezochte generale repetitie plaats. De spanning was voelbaar, maar werkte positief en niet remmend, een enkel onzeker inzetje daargelaten.

De harmonie speelde naast het inspeelwerk Yakka van de Spaanse componist en dirigent José Rafael Pascual-Vilaplana de twee concourswerken Movement for Rosa van de Amerikaanse componist Mark Camphouse en vervolgens, van de hand van de eveneens Amerikaanse componist Robert W. Smith het werk The Divine Comedy. Twee prachtige muzikale verhalen.

Om van de genoemde werken een indruk te krijgen vindt u hieronder enkele links naar Youtube-opnames van uitvoeringen door andere orkesten.

Cookieinstellingen