Vuurwerk Federatie in de tegenaanval met meldpunt ikervaargeenoverlast.nl

Foto: EPIC [CC BY 2.0] via Flickr

Vanwege de aanhoudende negativiteit rond legaal consumentenvuurwerk zijn de grote vuurwerkfora en Facebookpagina’s in Nederland een samenwerking aangegaan om namens de vuurwerkliefhebber een tegengeluid te laten horen.

Daartoe is onder meer het meldpunt ikervaargeenoverlast.nl in het leven geroepen. Binnen vijf dagen na de opening van het meldpunt op vrijdagavond 23 november, waren al bijna 8.000 meldingen binnen van mensen die vinden dat het zelf afsteken van legaal consumentenvuurwerk in eigen straat melijk moet blijven.

Volgens de Vuurwerk Federatie is in Nederland een meerderheid tegen een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. In de gemeente Sittard-Geleen bijvoorbeeld gaat het om liefst 63 procent, zo bleek vorige week uit een enquête die door het AD en de regionale dagbladen van de Persgroep werd gehouden.

Overigens is de Vuurwerk Federatie niet blind voor misstanden en randverschijnselen die te maken hebben met vuurwerk. Mensen die buiten de wettelijke afsteektijden categorie 2 (of hoger) vuurwerk afsteken moeten daarop aangesproken worden. Vandalisme dient hard te worden aangepakt. En wie iets vernielt, moet de schade zelf betalen.

» www.vuurwerkfederatie.nl/ikervaargeenoverlast/

Volgens de Vuurwerk Federatie heeft het geen zin om middels een verbod op consumentenvuurwerk een einde aan de overlast te maken. Immers: legaal consumentenvuurwerk wordt alleen tijdens de laatste drie dagen van het jaar verkocht en mag alleen worden afgestoken vanaf 18:00 uur op 31 december tot 02:00 uur op 1 januari. De overlast die al in oktober en november begint wordt niet veroorzaakt door mensen die consumentenvuurwerk afsteken, maar door mensen die illegaal vuurwerk afsteken.

De enquête werd door 349 respondenten (258 mannen en 91 vrouwen) uit Sittard-Geleen ingevuld. 
Van hen zijn er 119 (34%) voor een vuurwerkverbod, 3% heeft geen mening en 220 respondenten (63%) 
zijn daar tegen. Voor een centrale vuurwerkshow is 29% van de respondenten in Sittard-Gelen, 
8% maakt het niets uit en 63% ziet daar niks in. Verder geeft 52% aan komende jaarwisseling 
vuurwerk af te willen steken, 7% weet het nog niet en 40% geeft zijn geld liever aan andere 
dingen uit. En van wie wel vuurwerk afsteekt geeft 52% daar meer dan 100 euro aan uit. 
6% van de respondenten zegt er maar liefst meer dan 1000 euro aan uit te geven.
Cookieinstellingen