Onbewaakte overweg Raadskuilderweg vanaf vanmiddag dicht

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vanwege een aantal bijna-ongelukken en om ongelukken in de toekomst te voorkomen gaat de onbewaakte overweg aan de Raadskuilderweg in Geleen vanaf vanmiddag dicht.

Voetgangers en fietsers zullen vanaf vanmiddag een omweg moeten maken om aan de overzijde van het spoor te geraken.

ProRail wil alle onbewaakte overwegen in Nederland sluiten, omdat ze levensgevaarlijk zijn, zoals blijkt uit videofilmpjes van bijna-ongelukken die het bedrijf plaatst op Facebook in een campagne om mensen te wijzen op het risico dat ze op onbewaakte overwegen lopen.

Op een van die filmpjes is te zien hoe een fietser, die de onbewaakte overweg op de Raadskuilderweg in Geleen overstak nadat er een trein was gepasseerd, op een haar na werd gemist door een trein die vanuit tegengestelde richting aan kwam razen. De fietser had de andere trein niet tijdig gezien omdat de net gepasseerde trein voor een deel het zicht op het andere spoor blokkeerde.

Het filmpje leidde ertoe dat het gemeentebestuur van Sittard-Geleen en ProRail in overleg hebben besloten om de overweg aan de Raadskuilderweg vanaf vandaag af te sluiten. Dat gebeurt vanmiddag om 12:45 uur in het bijzijn van ProRailbaas Pier Eringa en wethouder Eefje Joosten.

Dat op deze overweg vaker incidenten plaatsvonden bewijst een vandaag geplaatst ander filmpje. Ditmaal steekt een fietser over zonder eerst uit te kijken of er geen trein aankomt. Deze fietser ontsnapte aan de dood omdat de machinist van de vanuit Maastricht aanstormende intercity een noodstop maakte. Dat gaf de fietser net die fractie extra tijd om ongedeerd de overkant te bereiken.

Machinist redt leven van een fietser op onbewaakte overweg

Incidenten op onbewaakte overwegen gebeuren helaas niet incidentelijk. We zien bij al deze overwegen structureel 'bijna aanrijdingen' gebeuren. Zo is dat ook te zien bij een onbewaakte overweg in Geleen, waar we vorige week al een andere (inmiddels wereldberoemde) video over plaatste. Hier opnieuw iemand die maar nipt aan de dood ontsnapt… Gelukkig remt ook hier de machinist zo snel mogelijk en geeft dat de fietser nét die extra centimeters… Vandaag sluiten we deze overweg definitief af!

Geplaatst door ProRail op Zondag 2 december 2018

De onbewaakte overweg op de Lintjesweg gaat nog niet dicht. Sluiting van deze overweg zou betekenen dat mensen een enorme omweg moeten maken om het spoor over te steken. Deze overweg wordt over een jaar of twee vervangen door een tunnel.

Cookieinstellingen