Overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Eerst vergelijken!

Foto: CC0

Limburgers vergelijken zorgverzekeringen bovengemiddeld vaak op basis-, tand- en aanvullende dekkingen.

Dit in tegenstelling tot vergelijkingen van inwoners uit andere provincies, zoals Groningen en Noord-Brabant. Dit blijkt uit een analyse van Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand inventariseerde.

Sinds 12 november mogen Nederlanders weer wisselen van zorgverzekeraar. Na één maand vergeleek Independer de keuzes die consumenten op haar website maakten met de eerste overstap maand van vorige jaren.

Hoe Limburgers vergelijken

In de data-analyse werd gekeken hoe inwoners van Limburg verschillende dekkingsvormen vergelijken. Gebleken is dat Limburgers vooral vergelijken op basis-, tand én aanvullende dekkingen (42,7%). In Limburg vergelijkt 23,7% uitsluitend de basisdekking. 19,3% vergelijkt de basisverzekering en andere aanvullende dekkingen (zonder tandartsdekking). 14,3% vergelijkt in Limburg de basis- en tandartsdekking.

Steeds vaker keuze voor naturaverzekering

Ruim 80% van de overstappers koos tot nu toe voor een naturaverzekering, een zorgverzekering waarbij de verzekeraar direct de rekening voor de zorgkosten betaalt.
Afgelopen jaar werd er, in dezelfde periode, minder vaak gekeken naar de naturapolis. Hiermee verliest de – meestal duurdere – restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) opnieuw marktaandeel bij Independer. In 2016 koos nog ruim 23% voor restitutie. Momenteel is dat nog maar bij 10,6% van de overstappers het geval.

Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: “De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”

Mannen kiezen vaker hoogste eigen risico dan vrouwen

De keuze voor een maximaal verhoogd eigen risico (885 euro) daalde licht, van bijna 29% in 2017, tot bijna 27% dit jaar. De leeftijdsgroep 25-34 jaar kiest met 32% het meest voor de volledige verhoging. Opvallend is dat mannen vaker kiezen voor het hoogste eigen risico dan vrouwen. Mannen kiezen hier in ruim 32% van de gevallen voor. Vrouwen doen dit in 21% van de gevallen.

Bekijk meer data op de onderzoekspagina van Independer.

Cookieinstellingen