Veel belangstelling voor opening De Salon bij De Domijnen

vlnr: Ger Koopmans en Jos Bessems ontvingen de 'Zitterd Gift' van Peter van Deursen
vlnr: Ger Koopmans en Jos Bessems ontvingen de 'Zitterd Gift' van Peter van Deursen
Foto: SGN

Zondag vond onder grote belangstelling in het Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen in Ligne de opening plaats van de tweejaarlijkse expositie De Salon.

De Salon
Sittard als stolp. Behoedt St Rosa Sittard, of andersom?

Die expositie draagt dit jaar de uitdagende titel ‘Sittard, wat verbeeld jij je?’. De expositie wordt gehouden in het kader van Sittard 775 jaar stad.

Een titel die spanning oproept. Het lijkt alsof de vraagsteller enige arrogantie bespeurt, maar zonder die ondertoon wordt de vraag een stuk opener en nog uitdagender en wordt het een verzoek om de stad in een ander daglicht te zien.

Deputé Ger Koopmans (met o.a. cultuur en cultureel erfgoed, maar ook financieel toezicht gemeenten in zijn portefeuille) prees het idee achter en de opzet van De Salon, maar ging in zijn speech ook in op de moeilijke financiële situatie waarin de gemeente Sittard-Geleen momenteel verkeert. “Niet zeuren, maar de schouders eronder”, was de boodschap. Om er meteen aan toe te voegen dat de Provincie kunst en cultuur een warm hart toedraagt en blijft toedragen, ook in de gemeente Sittard-Geleen.

In zijn openingsspeech hield wethouder Jos Bessems zijn gehoor voor dat het belangrijk is om een idee van en over jezelf te hebben, waar je vandaan komt en waar je naar toe wil. Daar hoort bij dat je kritisch naar jezelf kijkt en dat het zinvol en belangrijk is om daarbij altijd open te staan voor de ander, voor je omgeving. Alleen zo ontstaat dynamiek en is er ontwikkeling, anders zou het zomaar een saaie boel kunnen worden. Die opstelling geldt niet in de laatste plaats voor kunst en cultuur.

Gastcurator Joep Vossebeld gaf een korte indruk van de brede variëteit aan kunstenaars en hun afkomst die de oproep voor exposanten voor deze Salon had opgeleverd. Uit de 35 aanmeldingen werden door hem 11 werken geselecteerd, overwegend van kunstenaars van een jonge generatie.

De opening werd muzikaal opgeluisterd door het slagwerkensemble van de Philharmonie.

De Salon Sittard-Geleen is te bezoeken tot en met 27 januari 2019.

De Salon Sittard-Geleen biedt tweejaarlijks een podium aan kunstenaars regionale kunstenaars (uit Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek) op het gebied van de autonome beeldende kunst: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk, film, video, animatie en internet.

» De Salon Sittard-Geleen: ‘Sittard, wat verbeeld jij je?’

 

Slagwerkensemble Philharmonie
Slagwerkensemble Philharmonie

Reacties

Cookieinstellingen