Fortuna Sittard ten koste van SC Cambuur naar kwartfinale KNVB-beker

Zou Fortuna Sittard na de euforie over het gewonnen uitduel in de Rotterdamse Kuip weer scherp genoeg zijn om zich niet te laten verrassen in het bekerduel tegen SC Cambuur?

Dat was de vraag die menigeen zich voorafgaand aan de wedstrijd stelde. Het antwoord is bevestigend. Er werd met 2-1 gewonnen, maar echt lekker liep het woensdagavond ten overstaan van een schamele 3500 toeschouwers niet. SC Cambuur gaf goed partij en daarbij verzuimde Fortuna met name in het eerste half uur een aantal dotten van kansen te verzilveren. Daarmee hield de thuisploeg de Friese hoop op een verrassende uitslag lang levend.

Fortuna begon behoedzaam aan het duel en was, zoals mocht worden verwacht, de bovenliggende partij. Het publiek moest tot de elfde minuut van de wedstrijd wachten tot de eerste kans zich aandiende. Een schot van Ahmed El Messaoudi werd gestopt door Cambuur-doelman  Mous. Vier minuten later miste Mark Diemers een kans die eigenlijk onmogelijk gemist kon worden. Hij schoot na een puike assist van Andrija Novakovich de bal rakelings naast en kende vandaag tegen zijn oude club geen goede dag. Lisandro Semedo mocht in de 19e minuut van afstand uithalen en liet daarmee Mous kansloos: de 1-0 voor de thuisploeg stond op het scorebord. Ook daarna waren er nog enkele kansen voor Fortuna, maar er liep altijd wel een Cambuur-speler in de weg. De Friezen waren in de eerste helft slechts een enkele keer gevaarlijk en hanteerden vooral de lange bal.

Na rust was Fortuna Sittard opnieuw een handvol keren dicht bij een treffer. Scheidsrechter Dieperink keurde in de 68e minuut een doelpunt van Andrija Novakovich af wegens buitenspel. Lazaros Lamprou verdubbelde in de 80e minuut dan eindelijk alsnog de voorsprong met een rake kopbal. Een paar minuten later eiste doelman Aykut Özer in negatieve zin een hoofdrol voor zich op. Hij bracht met enige moeite in tweede instantie redding bij een aanval van Cambuur, maar Rossi ging naar de smaak van de goalie te fanatiek door, waarop hij een trappende beweging richting zijn belager maakte. Daarop moest Dieperink wel rood trekken voor de Fortuna-doelman en kreeg Rossi een gele kaart voor het aanvallen van de keeper. Fortuna Sittard moest met 10 man de resterende speeltijd vol maken. Marco Ospitalieri werd naar de kant gehaald om plaats te maken voor doelman Alexei Koselev. In de slotfase wist SC Cambuur nog tegen te scoren, maar een verlenging zat er voor de Friezen niet in.

Fortuna Sittard heeft zich door deze overwinning geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker.

Fortuna Sittard startte met de volgende basisopstelling: Aykut Özer (86’ rode kaart), Alessandro Ciranni, Kai Heerings, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri (87’ Alexei Koselev), Ahmed El Messaoudi, Mark Diemers (69’ Lars Hutten), José Rodriguez, Lazaros Lamprou, Andrija Novakovich (74’ Finn Stokkers), Lisandro Semedo.

Scheidsrechter Dieperink trok geel voor Kai Heerings en Finn Stokkers en rood voor doelman Aykut Özer van Fortuna Sittard. Aan Cambuur-zijde was er geel voor Van den Beemt, Conraad en Etten.

Aanstaande zaterdag speelt Fortuna Sittard de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. Dan is FC Groningen te gast in Sittard. Let op: deze wedstrijd begint al om 18:30 uur.