Nieuwe vorm van zenuwchirurgie uitgevoerd in Zuyderland

Foto: CC0 via Pixabay

In het Zuyderland-ziekenhuis is deze maand voor het eerst een nieuwe vorm van zenuwchirurgie toegepast.

De primeur kwam tot stand door samenwerking tussen handchirurgen van Zuyderland en het handteam van Adelante Zorggroep. De nieuwe vorm van zenuwchirurgie werd toegepast bij een dwarslaesiecliënt.

Dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg die kan leiden tot uitvalsverschijnselen, met ernstige lichamelijke beperkingen als gevolg.

Mensen met een hoge dwarslaesie (tetraplagie) kunnen beperkingen ondervinden op gebied van arm- en handfunctie. Dit zorgt ervoor dat ze bepaalde dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld een boterham smeren moeizaam kunnen uitoefenen.

Met reconstructieve arm-handchirurgie worden er door middel van het omleggen van pezen (pees-transposities) nieuwe functies gecreëerd waardoor de arm en hand beter inzetbaar wordt. Een voorbeeld hiervan is het kunnen strekken van de arm of het maken van een vuist. Dit kan ervoor zorgen dat iemand met een tetraplegie zijn armen en handen weer beter kan inzetten in het dagelijks leven. Recent zijn er in het buitenland nieuwe methoden ontwikkeld waarbij een zenuw kan worden omgelegd om een andere spier aan te sturen. Deze zenuwchirurgie wordt ook toegepast voor het herstellen van handfunctie bij mensen met een tetraplegie, en wordt in Nederland nog maar sporadisch toegepast.

Begin deze maand hebben plastisch chirurgen Tom van Mulken en Mark Smeulders de eerste zenuwtransfer uitgevoerd bij een dwarslaesiepatiënt van Adelante. Bij deze ingreep werden er kleine zenuwtakjes losgemaakt van een onderarmspier die de handpalm naar boven toe draait. De losse zenuwtakjes werden (met behulp van microscopische controle) gehecht op een grotere zenuwtak die zal gaan zorgen voor strekking van pols, vingers en duim.

Cookieinstellingen