Cursus valpreventie voor senioren

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks komen circa 88.000 ouderen na een val op de spoedeisende hulp.

Bijna de helft daarvan wordt daarom zelfs opgenomen in het ziekenhuis en meer dan 2.800 ouderen sterven per jaar als direct gevolg van een val. Hoog tijd dus dat senioren de kans op vallen leren te verkleinen.

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Behalve lichamelijk letsel treedt ook geregeld angst op om nogmaals te vallen. Maar valangst kan ook ontstaan zonder ooit zelf gevallen te zijn. Een val of valangst leidt vaak tot minder fysieke inspanning en activiteit. Gevolg hiervan is verlies van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit, waardoor de kans op een val juist weer toeneemt. Kortom, een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Doel is vallen voorkomen én blijven bewegen

In februari 2019 start de cursus valpreventie op twee locaties, in Sittard en in Geleen. Deze cursus wordt aangeboden door Stichting Ecsplore en Gemeente Sittard-Geleen, in samenwerking met een aantal fysiopraktijken en mobielevalpreventie.nl.

Alle deelnemers krijgen een intakegesprek en ondergaan een aantal fysieke testen om het valrisico in te schatten. Daarna ontvangen ze een advies op maat. Iedere senior die in aanmerking komt voor deelname, bezoekt aansluitend een voorlichtingsbijeenkomst. Het programma omvat 10 groepsbijeenkomsten. Na afloop van de cursus vinden de fysieke testen nogmaals plaats om de individuele vooruitgang in kaart te brengen. Ook ontvangt elke deelnemer een persoonlijk advies om te blijven bewegen, bijvoorbeeld bij bestaande beweeggroepen met blijvende aandacht voor balans en spierkracht. Blijven bewegen is immers belangrijk voor de gezondheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van iedere senior.

Informatiebijeenkomst en deelname

Inwoners die al eens gevallen zijn gevallen, angst hebben om te vallen of onzeker op hun benen staan zijn van harte welkom op de informatiebijeenkomst. Deze is op 6 februari van 14:30 tot 16:00 uur in Wijkcentrum De Linde (Hyacinthenlaan 33) in Geleen.

Uiteraard kunnen senioren zich ook nu al direct aanmelden voor de cursus. Dat kan heel eenvoudig via de website van Stichting Ecsplore: www.ecsplore.nl/valpreventie.

De kosten voor deelname aan de cursus valpreventie zijn € 100,00 per persoon. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan de deelnemersbijdrage worden vergoed.

Per locatie kunnen maximaal 15 senioren deelnemen. Aanmelding is op volgorde van binnenkomst. Als een cursus vol is, kunt deelnemers op de wachtlijst worden geplaatst.

Cookieinstellingen