Awacs-hinder: Raad van State stelt klagers in het ongelijk

Foto: CC0

De Raad van State heeft woensdag uitspraak gedaan in twee hoger beroepszaken over geluidsoverlast van Awacs-vliegtuigen.

Allereerst was er een hoger beroep in de zaak waarin aan de minister van Defensie gevraagd wordt om maatregelen tegen en schadevergoeding vanwege geluidsoverlast van Awacs-vliegtuigen. De zaak werd aanhangig gemaakt door de Vereniging Stop Awacs Overlast en een groep van ruim 180 inwoners van Brunssum. De minister weigerde dat. Daarop ging men in beroep bij de rechtbank Limburg

Die verklaarde de beroepen in september 2017 gegrond en vernietigde het besluit van de minister. Volgens de rechtbank hebben de minister en staatssecretaris geen goed gevolg gegeven aan eerdere rechterlijke uitspraken en was het besluit niet goed onderbouwd. De minister is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de vereniging en de inwoners van Brunssum zijn in hoger beroep gekomen. Zij vonden de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan. De rechtbank had volgens hen het vliegen met de Awacs-toestellen volledig moeten verbieden.

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft de minister een nieuw besluit genomen. Ook daar zijn de vereniging en de inwoners het niet mee eens. Volgens hen is ook dat nieuwe besluit niet goed onderbouwd en heeft het te lang geduurd voordat de minister dat besluit nam.

Verder deed de Raad van State uitspraak in een zaak die gaat over de weigering van de minister van Infrastructuur en Waterstaat om een schadevergoeding toe te kennen voor immateriële schade die het gevolg zou zijn van de overlast van Awacs-vliegtuigen. De minister weigerde een schadevergoeding te geven. Daartegen kwamen de inwoners van Brunssum in beroep bij de rechtbank, die hun beroep in september 2017 gegrond verklaarde. Daartegen is de minister in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft beide zaken op 1 november 2018 op zitting behandeld en stelde woensdag in beide zaken de Vereniging Stop Awacs Overlast en een groep van ruim 180 inwoners van Brunssum in het ongelijk. Zij hebben volgens de Raad van State geen recht op een schadevergoeding en ook hoeft de minister van Defensie geen maatregelen vanwege geluidsoverlast van de Awacs-toestellen te nemen.

De uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in de Awacs-kwestie komen er feitelijk op neer dat alle procedures die de afgelopen tientallen jaren zijn gevoerd tegen de overlast van de Awacs-toestellen nutteloos zijn geweest. Met de uitspraak van de Raad van State zijn alle juridische stations nu gepasseerd. De zwaar teleurgestelde actievoerder Nico van Trommelen ziet daarom alleen nog mogelijkheden om buiten het juridische actie te voeren, zo liet hij desgevraagd aan omroep L1 weten. Dat zou kunnen door de politiek te bewerken, door internationale acties, gele hesjes…

» Uitspraak 201708384/1/A1
» Uitspraak 201708384/2/A1

Cookieinstellingen