Fortuna ’54, de pioniers van het betaald voetbal

Foto:

Op woensdag 30 en donderdag 31 januari vonden in het voormalige Roxy Theater in Geleen twee voorpremières plaats van de documentaire Fortuna ’54, de pioniers van het betaald voetbal.

Beide avonden was de Roxy volledig uitverkocht en dat had beslist nog vele keren vaker het geval kunnen zijn. Volgens de maker van de documentaire zou deze oorspronkelijk over de wonderbaarlijke wederopstanding van Fortuna Sittard moeten gaan, en zou daarbij ook aandacht worden besteed aan de historie van de club. Er bleek echter zoveel interessant historisch materiaal voorhanden dat werd besloten om het accent te verleggen naar de roemruchte historie van ’s lands eerste betaald voetbalclub.

De documentaire, gemaakt door Bernard Krikke en van commentaar voorzien door sportverslaggever Willem Vissers, wordt op 5 februari aanstaande uitgezonden door FOX Sports. Mogelijk wordt de documentaire ook nog uitgezonden op het open kanaal van FOX Sports. En verder is de kans groot dat de documentaire over drie maanden te zien zal zijn bij L1 TV. En daarna zal de documentaire zeker te zien zijn in het Fortuna Sittard-museum, zo laat Gelener, Fortuna-fan en bestuurslid van de Stichting Fortuna-museum Koos Snijders weten. Het Fortuna-museum opent naar verwachting in april van dit jaar de deuren.

Henk van Rens maakte onderstaand videoverslag van hetgeen zich voorafgaand aan de voorpremière en tijdens ’de rust’ in de voormalige Roxy afspeelde.

Wat een avond. Onvergetelijk. Helemaal als je de Roxy vol ziet zitten en hoe het publiek reageert op dat wat op de buhne gebeurt. In gedachten ga ik weer terug in de tijd toen het nog een bioscoop was. Een pand dat weer de functie van theaterzaal verdient. Dit was mijn beleving van deze avond. #Fortuna54 #première #Roxy

Geplaatst door Henk van Rens op Zaterdag 2 februari 2019

Reacties