Gemeente kan camera’s plaatsen bij afvalinzamelingspunten

Foto: SGN

Vrijwel wekelijks en soms zelfs dagelijks wordt bij de ondergrondse afvalinzamelingsinstallaties in de gemeente illegaal afval gedumpt/bijgeplaatst.

Om afval in een dergelijke installatie te kunnen storten is een afvalpas nodig. Daarmee registreert de installatie wie het afval stort. De storter betaalt naar gelang het aantal afvalstortingen.

Mensen die hun afval niet storten maar bij de installatie achterlaten zijn een bron van klachten van omwonenden. Het afval trekt ongedierte aan en leidt bovendien tot een toename van zwerfafval wanneer ratten, honden en katten de zakken aanvreten en kapot trekken. Verder doet dit illegaal storten afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en draagt rondslingerend afval bij aan een gevoel van onveiligheid.

Om dit ongewenste gedrag van sommige inwoners tegen te gaan kan de gemeente extra cameratoezicht toepassen op plekken waar zich afvalverzamelingspunten bevinden, zoals blijkt uit onderstaande bekendmaking.

» Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent cameratoezicht op openbare plaatsen

Cookieinstellingen