Brunssumse buurt kent hoogste scheidingspercentage van het land

Foto: CC0

Van alle Nederlandse buurten ligt het percentage gescheiden inwoners het hoogst in de buurt Lemmender, in Brunssum.

Een kwart van de inwoners is hier namelijk gescheiden. Deze conclusie trekt Gecertificeerde Mediators, dat onderzoek deed naar het percentage gescheiden inwoners in Nederlandse buurten.

De landelijke organisatie voor mediation baseerde deze conclusie op landelijke CBS data van buurten met 500 of meer inwoners.

Hoog scheidingspercentage niet regiogebonden

In een gemiddelde buurt in Nederland ligt het percentage gescheiden inwoners op 9,2%. In Lemmender in Brunssum ligt dit percentage van 25,1% dus ver boven het landelijke gemiddelde. Buurten met een erg hoog percentage gescheiden inwoners zijn ook te vinden in Venlo, Capelle aan den IJssel, Amsterdam, Den Helder en Leeuwarden. Goed verspreid over het land dus.

Hoogbouw versus studentenvestiging

Ook de buurt Flatwijk in Uden heeft een hoog percentage gescheiden inwoners (22,4%). Flatwijk heeft een tekenende naam voor de gemiddelde buurt met veel gescheiden bewoners. Mensen die een echtscheiding achter de rug hebben, wijken namelijk vaak uit naar buurten met veel hoogbouw.

Buurten waar juist nauwelijks gescheiden mensen wonen, kenmerken zich veelal door studentenhuisvesting. Drie studentenbuurten in Wageningen en één Tilburg kennen zelfs geen enkele gescheiden inwoner.

Staphorst: de vreemde eend in de bijt

Opvallend is dat ook de gemeente Staphorst een buurt kent zonder gescheiden inwoners. In de buurt Rouveen Streek-Noord, die meer dan duizend inwoners telt, woont namelijk geen enkel persoon die een echtscheiding achter de rug heeft.

Mogelijk houdt dit verband met de christelijke geloofsovertuiging, getuige het stemgedrag in deze buurt. In de twee buurten van Staphorst met een significant hoger scheidingspercentage wordt aanzienlijk minder christelijk gestemd.

Deze en andere regionale onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in De Nationale Echtscheidingsmonitor.

Cookieinstellingen