Jos Bours, auteur van Duvelsprie, bezoekt Leeswinkel Beek

Foto: Uitgeverij Leon van Dorp

Schrijver Jos Bours schreef de historische roman Duvelsprie, een verhaal uit het Limburg van bijna 300 jaar geleden.

Over het ontstaan en verhaal van Duvelsprie vertelt hij op 26 maart vanaf 19:30 uur in Leeswinkel Beek.

Het zal je maar overkomen! Dat je in de stamboom van je geliefde een waargebeurd verhaal vindt over Anna, een straatarm meisje van 16, dat ongetrouwd, maar mét een pasgeboren zoontje, in 1721 in het Zuid-Limburgse Schinnen terechtkomt. Alwaar ze bijna wordt vermalen door de grote geschiedenis: in die tijd vervolgden de overheden de zogenaamde bokkenrijdersbendes, die Staat en Kerk zouden bedreigen. Honderden mensen werden gearresteerd en ter dood gebracht. Schinnen was een van de ‘bokkenrijdersnesten’. Anna trouwt met een voorvader van de partner van Jos Bours en woont op Krekelberg, een van de aanzienlijkste boerderijen van Schinnen.

Toevallig is de schrijver in dat dorpje geboren en hij had de luxe en de tijd om op zoek te gaan naar de feiten achter dat fascinerende verhaal. Vandaaruit schreef hij een historische roman: Duvelsprie, een onvertaalbaar Limburgs woord dat zowel duivelskreng als ongezeglijk, jong ding betekent.

Bij dit schrijversbezoek vertelt Jos Bours over zijn ontdekkingen: hoe de schijnbaar kansloze jonge moeder Anna overleefde, dat ze peettante werd van een dochtertje van de veldwachter Wittmaekers, die later werd gewurgd als bokkenrijder, hoe ze zelf ontsnapte aan de verdenking en haar leven een onverwachte wending gaf die ertoe leidde dat ze in 1781 in Sittard werd begraven in een rouwmis met drie heren.

Verder wordt er een tip van de sluier opgelicht over de valkuilen onder het schrijven van een historische roman, een verzinsel dat op feiten is gebaseerd, maar toch vooral: een verzinsel.

Deze avond leest Jos Bours fragmenten voor uit het boek Duvelsprie en is hij nieuwsgierig naar jouw vragen en reacties.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.dedomijnen.nl/bibliotheek/agenda en kosten 5 euro.

U vindt de Leeswinkel Beek aan de Mauritsweg 25 in Beek.

Cookieinstellingen