Vragen CDA n.a.v. proceskosten door bezwaren tegen woz-hoogte

Foto: CC0

De raadsfractie van het CDA Sittard-Geleen zegt door diverse bewoners van de gemeente te zijn aangesproken op een stijging van de woz-waarde van hun woning.

Die waardestijging pakt hoger uit de benchmark en is enkel gecommuniceerd via de jaarlijkse afrekening van BsGW en niet via de afgesproken ‘interactieve voormelding woz’.

BsGW maakt al jaren verlies als gevolg van de hausse aan proceskosten van pandeigenaren/gebruikers die bezwaar maken vanwege de hoogte van de woz beschikkingen. Het negatieve resultaat in de exploitatie van BsGW is geheel te wijten aan de proceskostenvergoedingen. In de periode 2014 tot en met 2016 bedroeg dit negatieve resultaat 1,6 miljoen euro. Dit negatieve resultaat is volledig betaald door de deelnemende gemeenten. De proceskosten in 2017 bedroegen 1,5 miljoen euro waardoor, ook in dat jaar, weer een negatief resultaat is behaald van 433.000 euro.

Volgens BsGW vormen deze kosten het belangrijkste risico in haar eigen exploitatie. Deze proceskosten zijn daarom inmiddels structureel opgenomen in de begroting van BsGW.

Het negatieve resultaat wordt steeds betaald door de deelnemende gemeenten en daardoor zijn de proceskosten van BsGW ook een belangrijk risico voor de begroting van Sittard-Geleen.

Belangrijk ter voorkoming van de proceskosten is de mate van acceptatie van de woz-waarde door de pandeigenaar/gebruiker, zo stelt het CDA.

In de ronde van 22 november 2018 heeft het CDA al haar zorgen geuit over de stijgende proceskosten en vragen gesteld aan de portefeuillehouder of BsGW in voldoende mate communiceert met de inwoners inzake de woz-waarde. De portefeuillehouder heeft toen aangegeven dat het BsGW ‘hier alles aan gedaan heeft’, zo zegt het CDA.

Naar aanleiding hiervan heeft het CDA vragen gesteld aan het College van B&W over afwijkingen van de waardestijging ten opzichte van de benchmark (aantallen en hoogte van de afwijkingen ten opzichte van de gemiddelde waardestijging in de gemeente); de wijze waarop dit is gecommuniceerd aan de belanghebbenden en of er meer of minder bezwaren tegen de woz-waardering zijn aangetekend dan vorig jaar.

Verder wil het CDA weten hoeveel bezwaren afkomstig zijn van bureaus die gratis aanbieden om bezwaar aan te tekenen en of het College bereid is om het BsGW te vragen een klanttevredenheidsonderzoek te laten uitvoeren t.a.v. de dienstverlening van het BsGW, met name als het gaat om de afhandeling van vragen, klachten inzake de woz-waardering.

Cookieinstellingen