Overlast hangjongeren plein Ligne loopt de spuigaten uit

Camerabewaking op Ligneplein dringend gewenst
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Hogeschool Zuyd, personeel van Coop, Coffee Mundo en Bibliotheek De Domijnen op plein Ligne in Sittard zijn de overlast van hangjongeren meer dan zat.

“We worden dagelijks geconfronteerd met zeer onveilige situaties”, zo schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het College van B&W.

Rondscheuren op scooters; bezoekers van de bieb, Coffee Mundo, het Filmhuis of de Coop lastigvallen met opmerkingen; vuurtje stoken; afval op straat gooien; dealen in drugs; agressief gedrag; vernielingen op straat en in de bibliotheek; poging tot inbraak: zaken waaraan de leden van een grote groep hangjongeren zich zoal schuldig maken. De groep hangt er dagelijks in de middag en avond rond.

Medewerkers van De Domijnen of Zuyd Hogeschool die de jongeren op hun gedrag aanspreken worden bedreigd en beschuldigd van discriminatie. Dat heeft er toe geleid dat een aantal medewerkers zich voor langere tijd ziek hebben gemeld of aangeven overgeplaatst te willen worden naar een andere locatie.

Ook aan het einde van de Wolf en Hertzdahlstraat bevindt zich een plek waar jongeren zich hinderlijk voor anderen ophouden en waar incidenten zijn geweest.

De briefschrijvers geven aan dat de problemen zijn aangekaart bij de politie en handhaving en dat er steevast aangifte wordt gedaan. Dat haalde tot nu toe allemaal niets uit, waardoor Zuyd Hogeschool en De Domijnen zich gedwongen zagen om op eigen kosten behalve interne toezichthouders ook straatcoaches in te schakelen voor de beveiliging van de bibliotheek.

Toezeggingen rond cameratoezicht en deugdelijke verlichting op het Ligne plein en de omliggende straten zijn nog steeds niet meer dan toezeggingen gebleken.

De briefschrijvers doen dan ook een dringend beroep op het College van B&W en de gemeenteraad om verantwoordelijkheid te nemen en alle bezoekers en medewerkers rond Ligne een veilige omgeving te bieden.

Raadsfracties van CDA en D66 hebben naar aanleiding van de klachten eveneens vragen gesteld aan het College van B&W.

Reacties