CDA wil aanpassing parkeertarieven in Sittard-Geleen

Marktgarage Geleen
Marktgarage Geleen
Foto: Winkelen in Geleen

Sinds op 1 januari van dit jaar het veranderde parkeerbeleid is ingegaan is het aantal parkeertransacties in de parkeergarages van Sittard-Geleen fors teruggelopen.

Het nieuwe parkeerbeleid, dat nodig was om tot een sluitende begroting te komen, heeft tot veel bezwaren geleid van inwoners en winkeliers.

In de Marktgarage in Geleen kon je in het verleden op doordeweekse dagen de eerste twee uur gratis parkeren. Sinds dat is afgeschaft en tegelijkertijd de parkeertarieven flink werden verhoogd is het aantal parkeertransacties in de Marktgarage met 29.000 gedaald en liet het straat- en gsm-parkeren een lichte toename zien. Het aantal parkeerbetalingen in Geleen nam in het eerste kwartaal met 14 procent (bijna 28.000 minder geparkeerde auto’s) af ten opzichte van een jaar eerder.

In Sittard is sinds de verdubbeling van het dagtarief van 5 naar 10 euro vooral het aantal langparkeerders in de gemeentelijke parkeergarages teruggelopen. Het aantal parkeertransacties daalde in Sittard in het eerste kwartaal met 8 procent (bijna 26.000 minder geparkeerde auto’s) ten opzichte van 2018.

Dit heeft ertoe geleid dat het College van B&W de verwachte jaarlijkse inkomsten uit parkeergeleden met een half miljoen euro naar beneden heeft moeten bijstellen.

Reden voor CDA raadslid Judith Buhler om een motie/amendement aan te kondigen inzake de parkeertarieven in Sittard-Geleen. “De CDA fractie wil wel een signaal afgeven dat in november de meerderheid van de raad een verkeerde keuze gemaakt heeft bij het verhogen van de parkeertarieven en met name het afschaffen van de gratis uren. Nu moet je ook het lef hebben om dat terug te draaien!”, zo stelt de fractie.

Dit heeft geleid tot de toezegging voor een extra ronde/raadsbehandeling over het parkeren in Sittard-Geleen. Het CDA wil graag dat dit nog voor het raadsdebat van 9 mei over de eerste programmarapportage plaatsvindt en heeft verzocht om de hiervoor benodigde gegevens tijdig aan te leveren.

Cookieinstellingen