‘Hier begint de zee’ – gooi geen plastic in het riool!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De strijd tegen hondenpoep sorteert effect: steeds meer hondenbezitters ruimen de uitwerpselen van hun trouwe kameraad netjes op.

Nou ja, niet altijd even netjes …

Gewapend met plastic poepzakjes laten ze hun hond uit. En als Fikkie zijn behoefte heeft gedaan komt het poepzakje tevoorschijn en wordt de nog warme drol – hopelijk een niet al te zacht exemplaar – met het zakje om de hand opgepakt. Zakje over de hand en voilà: de drol is ‘geplastificeerd’.

Prima. Niemand die dáár nog in kan trappen. Nu alleen nog van dat zakje met die drol afkomen!

En daar gaan sommige hondenbezitters de fout in: zodra ze een straatkolk passeren frommelen ze de geplastificeerde drol het riool in. Op zich geen rare gedachte: er gaat nog wel meer ontlasting door het riool. Alleen is die niet verpakt in plastic.

Het gevolg: verstopte straatkolken waardoor straten tijdens fikse buien deels blank komen te staan, maar ook extra troep in waterzuiveringsinstallaties en plastic deeltjes die straks bijdragen aan de plastic soup in de oceanen.

Michel van Dijke uit Geleen komt nu in actie tegen de gemakzucht van sommige hondenbezitters. Maar al te vaak ziet hij, als hij zelf zijn hond uitlaat, andere hondenbezitters een plastic zakje met hondendrol in een straatkolk gooien. Neem die drol mee naar huis en gooi hem daar in de vuilnisbak, of deponeer hem in een afvalbak langs de wandelroute. Kleine moeite.

Om mensen daarvan bewust te maken wil Van Dijke dat de gemeente, net als in een aantal plaatsen in België al gebeurt, bij straatkolken de tekst ‘Hier begint de zee’ gaat schilderen. Van Dijke is ervan overtuigd dat mensen zich er zo bewust van worden dat het geen goed idee is om plastic of ander afval in het riool te gooien.

Cookieinstellingen