Stadspartij vindt dat er te weinig raadsvergaderingen zijn

Foto: SGN

In januari 2019 heeft de Stadspartij een initiatiefvoorstel ingediend om het aantal raadsvergaderingen in 2019 te verhogen.

Op verzoek van de voorzitter van de Raadsagendacommissie is dit initiatiefvoorstel aangehouden om te bezien of een compromisvoorstel gevonden kon worden via behandeling in de Raadsagendacommissie.

Dit heeft geleid tot een gedragen voorstel van de Raadsagendacommissie om in 2019 één extra raadscyclus toe te voegen én vanaf 2020 tot het houden van minimaal één Raadsvergadering per maand (de vakantiemaand augustus uitgezonderd).

Dit voorstel van de Raadsagendacommissie is behandeld in het fractievoorzittersoverleg van donderdag 25 april 2019. Het compromisvoorstel van de Raadsagendacommissie kon bij de fractievoorzitters niet op een meerderheid rekenen en werd daarom niet overgenomen.

Aangezien daarmee de beoogde compromis-overeenstemming niet werd bereikt, heeft de vertegenwoordiger van de Stadspartij in die vergadering aangegeven te overleggen met de fractie hoe om te gaan met het initiatiefvoorstel.

De Stadspartij is van mening dat er voor een gemeente van de omvang van Sittard-Geleen in 2019 te weinig Raadsvergaderingen zijn (slechts één keer per 6 à 7 weken). Volgens de Stadspartij heeft de Gemeenteraad daardoor niet voldoende grip op het bestuurlijke proces van de gemeente.

“Dat hierin verandering nodig was heeft ook de vorige Gemeenteraad al unaniem onderkend. Daarom is in 2017 in alle openbaarheid en met inspraakavonden voor bewoners een (duur) bestuurlijk vernieuwingsproces doorlopen (met als een van de trekkers huidig Wethouder Schmitz), leidend tot een door de Gemeenteraad unaniem aangenomen voorstel om vanaf juni 2018 elke twee weken een Raadsvergadering te houden. Dit systeem zou na een jaar worden geëvalueerd.

Maar al in december 2018, minder dan een half jaar na invoering van dat tweewekelijkse systeem, heeft het fractievoorzittersoverleg in een niet-openbare vergadering, in tegenstelling tot het voorstel van de griffie van 25 oktober 2018 om de tweewekelijkse cyclus te handhaven, zonder schriftelijke overwegingen en zonder inspraak van bewoners, besloten om in 2019 de frequentie van de Raadsvergaderingen te verlagen, leidend tot de Raadsagenda 2019 met daarin slechts één keer per 6 à 7 weken een Raadsvergadering.

Daarop heeft de Stadspartij het bovengenoemde initiatiefvoorstel ingediend om er voor te zorgen dat er in 2019 in elk geval elke maand een Raadsvergadering zou zijn.

De Stadspartij constateert dat Raadsleden van Sittard-Geleen een forse bruto-vergoeding per jaar ontvangen. De totale kosten van de Raadsvergoedingen belopen voor de gemeente 760.000 euro per jaar. “Onzes inziens is het besluit om slechts één keer per 6 à 7 weken een Raadsvergadering te houden zeer discutabel, ook al in relatie tot de hoogte van de Raadsvergoeding, maar zeker ook vanwege de noodzaak om als Gemeenteraad meer grip te krijgen op het bestuurlijke proces, zodat deze gemeente eindelijk in beter (financieel) vaarwater terecht komt”, zo stelt de Stadpartij

De Stadspartij wil het initiatiefvoorstel, aangepast aan het bereikte compromis met de Raadsagendacommissie, alsnog in de Gemeenteraad behandeld zien en heeft gevraagd om het initiatiefvoorstel te agenderen voor de eerstvolgende Raadsvergadering (9 mei aanstaande).

Cookieinstellingen