Ministerie kan hoogte uitkering niet uitleggen

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan de gemeente Sittard-Geleen niet precies uitleggen hoe de gebundelde uitkering (de zogenaamde BUIG-uitkering) berekend wordt.

Dat bleek recent tijdens een hoorzitting in Den Haag, waar de gemeente kon toelichten waarom ze het niet eens is met de hoogte van de uitkering.

Sittard-Geleen krijgt van het Rijk dit jaar ruim 38 miljoen euro, waarmee onder meer de uitkeringen van de Sociale Dienst kunnen worden betaald. Hoe dit bedrag is berekend en waarom andere, vergelijkbare gemeenten een ander (hoger) bedrag krijgen van het ministerie, is niet duidelijk.

“Vandaar dat we in bezwaar zijn gegaan,” zei verantwoordelijke wethouder Felix van Ballegooij eerder dit jaar tijdens een toelichting op het bezwaar.

Tijdens de hoorzitting bij de bezwaarcommissie in Den Haag bleek dat de vertegenwoordigers van het ministerie niet volledig konden uitleggen met welke data er gerekend wordt en hoe de berekening zelf er uitziet. “Feitelijk ondersteunden de vertegenwoordigers van het ministerie hiermee ons bezwaar,” laat Van Ballegooij weten.

Sittard-Geleen wil graag kunnen contoleren of het ministerie het juiste bedrag beschikbaar stelt aan de gemeente. Zeker met het oog op de financiĆ«le situatie van de gemeente is het volgens de wethouder belangrijk dat de gemeente krijgt waar ze recht op heeft. “Wij moeten aan onze inwoners ook de ondersteuning op het gebied van werk en inkomen geven waar iemand recht op heeft,” aldus de wethouder van Sociale Zaken.

Het ministerie heeft aangegeven dat ze niet voor 27 mei op een uitspraak van de bezwaarcommissie rekenen.

Reacties