Fortuna Museum officieel geopend

Zaterdagavond werd in een ruimte op de eerste etage van het stadion van Fortuna Sittard het Fortuna Museum officieel geopend.

Dat gebeurde door het gezamenlijk doorknippen van een geelgroen lint door een aantal sponsoren, voorzitter van het Fortuna Supporters Collectief Jeroen Loos, clubvoorzitter Isitan Gün, voorzitter van de Stichting Fortuna Museum Peter Schols, wethouder Jos Bessems en architect Koen Savelkoul.

Fortuna Sittard heeft aan de stichting Fortuna Museum een expositieruimte ter beschikking gesteld van 150 vierkante meter. Architect Koen Savelkoul ging vervolgens aan de slag om een geschikte inrichting van de expositieruimte te ontwerpen. En daar is hij bijzonder goed in geslaagd. Dit eigentijdse, hypermoderne Fortuna Museum slaagt erin om bezoekers te verrassen en te verwonderen. Het fraaie museum is verder tot stand gekomen dankzij de grote inzet van een groep vrijwilligers.

De bezoeker wordt er via een slingerende looproute langs zo’n 300 objecten uit de historie van de oudste betaald voetbalclub van Nederland geleid. Er valt veel te genieten. Veel foto’s, oude tenues en verhalen over (oud-)spelers en trainers en de nodige beeld- en geluidsfragmenten bieden een interactieve en tot de verbeelding sprekende beleving. Voordat je alles hebt gelezen, bekeken, beluisterd en op je in hebt laten werken ben je zo een paar uur verder.

De historie van het betaalde voetbal in de Westelijke Mijnstreek wordt in het museum op een aparte manier tot leven gebracht. Er wordt volop aandacht geschonken aan het wel en wee van de profclub Fortuna Sittard. Grote momenten van de voorlopers Fortuna ’54, Sittardia, Sittardse Boys, VVS en SV Maurits komen eveneens aan bod.

Indrukwekkend is het overzicht van de bijna 500 namen van spelers, die sinds 1968 de eer van de fusieclub hebben verdedigd. In het museum komen de groenwit en geelblauw gevoelens van toen weer tot leven en krijgt het groengeel gevoel van tegenwoordig ruim baan.

Vanaf woensdag 29 mei gaan de deuren voor iedereen open. De openingstijden zijn elke woensdag van 10:00 tot 16:00 uur en elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 10:00 en 13:00 uur.

Alvast een voorproefje uit de oude doos:

Uit de oude Museum doos:

Uit de oude Museum doos:Jaaroverzicht/huldigingsvideo kampioenschap Fortuna Sittard 1ste divisie 1994-1995.Heel bijzonder om te zien, 25 minuten en de inhoud spreekt uiteraard voor zich. Machtig mooi en genieten in optima forma voor de Fortuna Sittard liefhebber. Let op: zijn twee gedeeltes onderbroken door een sponsorboodschap.

Geplaatst door Fortuna Museum op Woensdag 5 december 2018

Fortuna Museum

Reacties