Pinkpop wordt voor 50e keer ‘een feestje’

Foto: SGN

Mister Pinkpop Jan Smeets is er klaar voor: de vijftigste editie van ‘zijn’ festival. “Het wordt geweldig”, belooft de 74-jarige festivalbaas over de jubileumeditie die komend weekend losbarst in het Limburgse Landgraaf.

Smeets strikte voor het festival Fleetwood Mac, The Cure, Jamiroquai en Mumford & Sons als headliners. Op zondagavond sluit dj Armin van Buuren de dag af. Hij draait tot 01:30 uur ’s nachts, waardoor de organisatie een speciale vergunning moest aanvragen. “Het is niet eerder gebeurd dat een act tot zo laat optreedt, dus dat is wel bijzonder”, zegt Smeets tegen entertainmentdienst BuzzE.

Zelf kijkt hij vooral uit naar een band die niet op het hoofdpodium staat, Tenacious D. De band rondom acteur Jack Black, vooral bekend van de achttien jaar oude hit Tribute, staat maandagmiddag op de IBA Parkstad Stage. “Zij zijn echt fantastisch. De band staat al tien jaar op mijn lijstje.”

Het driedaagse festival kreeg dit jaar te maken met een aantal afzeggingen. Zo cancelden The Markus Band deze week hun optreden in Landgraaf en kunnen ook First Aid Kit en Izzy Bizu niet komen. Festivalorganisator Smeets zocht vervanging en voorzag onder anderen songfestivalwinnaar Duncan Laurence en DeWolff van een plek op het podium. “Natuurlijk is het jammer als bands afzeggen, maar het waren gelukkig niet de grote namen. Niet de bands waar bezoekers hun kaartje voor hadden gekocht.”

Artiesten die hij graag had willen hebben maar waarvan het niet gelukt is ze te boeken, zijn er ook. “Eminem is er zo eentje”, zegt de Pinkpop-baas. “Die had ik deze editie graag gehad. En zo zijn er nog wel meer. Maar ja, zulke artiesten zijn natuurlijk niet zo bezig met ons jubileum.”

De eerste editie van Pinkpop was op 18 mei 1970 in Geleen, waar het festival zeventien keer plaatsvond. Eenmalig werd uitgeweken naar Baarlo, daarna streek het evenement neer in Landgraaf, waar het sinds 1988 is. Het langstlopende festival ter wereld vond tot nu toe vrijwel altijd plaats met Pinksteren, maar daar komt vanaf volgend jaar verandering in. De komende tien jaar is het in het tweede weekend van juni, vanwege “te veel concurrentie uit Amerika”.

Pinkpop laat de jubileumeditie niet ongemerkt voorbij aan. Speciaal voor de 50e Pinkpop schreef de Vlaamse komiek Urbanus, die zelf in 2015 op het festival stond, een stripboek. Smeets kreeg eerder al een eigen jubileummunt met het logo van Pinkpop.

Vooruitkijken naar volgend jaar doet Smeets stiekem al. “Een lijstje met artiesten die ik wil strikken, heb ik altijd. Maar eerst gaan we een feestje maken van deze editie.”

Cookieinstellingen