Omstreden verdeling BUIG-gelden gaat niet veranderen

Foto: SGN

De zogenoemde BUIG-gelden zijn gelden voor de uitvoering van de Participatiewet en betaling van bijstandsuitkeringen door gemeenten.

De gemeente Sittard-Geleen krijgt dit jaar bijna 2,7 miljoen euro minder uit deze pot van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en dat is een tegenvaller die het gemeentebestuur onmogelijk had kunnen zien aankomen.

De gemeente vocht de beslissing van die korting aan. Volgens de gemeente deugt de landelijke verdeelsleutel niet en is het systeem dat de gelden verdeelt niet transparant en daarom noch controleerbaar, noch voorspelbaar.

Een korting is extra vervelend voor een gemeente die worstelt met het op orde krijgen van de financiën. Wanneer een door de overheid toegekend BUIG-budget niet voldoende is dan dienen gemeenten het tekort binnen de eigen begroting te dekken.

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW is bereid tot hernieuwd overleg met een aantal kritische gemeenten, want Sittard-Geleen staat niet alleen in zijn kritiek. Maar ze is niet bereid het verdeelsysteem anders te gaan inrichten, zo blijkt uit haar antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Van Dijk stelde die vragen na berichten dat Sittard-Geleen dit jaar 2,7 miljoen aan BUIG-gelden minder ontvangt dan in 2018.

Cookieinstellingen