Strenge politiecontroles op Limburgse snelwegen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Landelijke Eenheid Politie heeft strenge controles aangekondigd op de Limburgse snelwegen.

De controle richt zich vooral op onnodig links blijven rijden terwijl op de rechterrijstrook alle ruimte is. Verder wordt er gecontroleerd op het negeren van het inhaalverbod door vrachtwagens. Twee gedragingen in het verkeer die grote ergernis bij andere weggebruikers veroorzaken.

De politie laat weten dat er vanaf vrijdag 12 juli op het A2-traject tussen Urmond en Maasbracht streng op deze overtredingen gecontroleerd zal worden. Doel van de controle is het verbeteren van de verkeersdoorstroming en het vergroten van de verkeersveiligheid.

Doordat niet iedereen uiterst rechts rijdt wordt de doorstroming belemmerd. Er zijn voorbeelden te over van het ontstaan van gevaarlijke verkeerssituaties en zelfs verkeersruzies door rechts inhalende voertuigen.

Spitsstrook

Vaak geven de automobilisten bij staande houding aan, dat ze niet wisten dat ze bij een open spitsstrook over de doorgetrokken streep mogen rijden of dat ze denken dat deze baan alléén voor vrachtwagens open is. Om misverstanden hierover te voorkomen en duidelijkheid te geven over de regels, hieronder de uitleg wanneer de spitstrook geopend is.

Wanneer de spitsstrook open is staat dit aangegeven aan de zijkant van de weg, ook zie je dit aan de groene pijlen op de matrixborden die boven de rijbanen hangen. Wanneer deze groene pijlen boven de rijbaan branden, betekent dit dat die rijbaan open is gesteld voor alle verkeer. Je bent verplicht om zoveel mogelijk rechts te rijden, dus wanneer de groene pijl boven de voormalige vluchtstrook aan is, ben je VERPLICHT de strook te gebruiken. En ja, je MOET dan over de doorgetrokken streep. Geef je hier geen gehoor aan, dan loop je kans op een proces verbaal. Dit proces verbaal kan je persoonlijk worden aangezegd, tijdens een staande houding. Maar kun je ook enige tijd later op je deurmat terugvinden. Dan is het proces verbaal namelijk op kenteken uitgeschreven.

  • Het boetebedrag voor het niet uiterst rechts rijden bedraagt €149 (inclusief administratiekosten).

Bij het overgrote deel van deze politiecontroles worden de proces verbalen op kenteken uitgeschreven, omdat het niet haalbaar is om alle overtreders staande te houden en gelijk te behandelen. “Bij een staandehouding kunnen we maar één voertuig tegelijk een volgteken geven en meenemen naar een controleplek. We vinden het niet eerlijk om iemand staande te houden, terwijl de voorganger(s) ook niet uiterst rechts rijden”, zo laat de politie weten.

Kentekens

De politie voert de controles zowel met opvallende als onopvallende voertuigen uit. Tijdens deze controles worden de kentekens genoteerd van automobilisten die op dat moment niet uiterst rechts rijden, terwijl daar wel gelegenheid toe is. Deze ontvangen dan thuis een proces verbaal op kenteken. Natuurlijk geldt de verplichting om uiterst rechts rijden niet alléén op autowegen waar een spitstrook is, maar op alle wegen.

  • De boete voor vrachtwagenchauffeurs die het inhaalverbod negeren bedraagt € 249 (inclusief administratiekosten).
'

Reacties

article
166547
De Landelijke Eenheid Politie heeft strenge controles aangekondigd op de Limburgse snelwegen. De controle richt
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190711/strenge-politiecontroles-op-limburgse-snelwegen/
2019-07-11T09:07:57+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/07/10203703/onnodig-links-rijden.jpg
controle, inhaalverbod vrachtwagens.=, onnodig links rijden, politie, spitsstrook
Nieuws