Minister van Nieuwenhuizen bezocht Maastricht Aachen Airport

Foto: © MAA

Minister van Nieuwenhuizen heeft woensdagochtend om 10:00 uur een bezoek gebracht aan Maastricht Aachen Airport.

Ze werd ontvangen door o.a. Jos Roeven en Ismail Durmaz (Maastricht Aachen Airport), gedeputeerde Ger Koopmans en Guido Derks (provincie Limburg) en Gé Waeijen (MAAB&I). Tijdens een rondleiding over het terrein kon van Nieuwenhuizen met eigen ogen de situatie op de Limburgse luchthaven bekijken en bracht ze een bezoek aan Samco.

Maatregelen

Er werd onder andere stil gestaan bij de verschillende hinderbeperkende maatregelen die de luchthaven inmiddels heeft genomen. Zo is sinds dit jaar de Antonov niet meer welkom en worden de meest lawaaiige en milieubelastende toestellen ontmoedigd door verhoogde landingstarieven. Maar ook hebben gesprekken met Corendon geleid tot aanpassingen in de vluchtschema’s waardoor het aantal extensies ten opzichte van dezelfde periodes vorig jaar zijn afgenomen.

Verder rijden bijna alle grondvoertuigen op de luchthaven al sinds vorig jaar op een schonere brandstof gemaakt van aardgas en worden de mogelijkheden onderzocht om de toestellen te slepen in plaats van te laten taxiën. Op deze manier probeert de luchthaven omwonenden tegemoet te komen door de overlast én de impact op het klimaat te verminderen.

Omwonenden

Maar niet alleen tijdens de rondleiding was er veel aandacht voor de omwonenden van de luchthaven. Na afloop schoof de minister aan tafel met omwonenden en belanghebbenden van de luchthaven die hun persoonlijke ervaringen, visie en standpunten deelden.

Toekomstvisie

De minister, luchthaven én de provincie wacht nu een belangrijke taak. Allereerst de luchtvaartnota 2020-2050 en het luchthavenbesluit voor Maastricht Aachen Airport. Jos Roeven, directeur van de luchthaven gaf de minister zijn toekomstvisie voor MAA mee: een gelijk speelveld om verder te ontwikkelen als een kwalitatieve luchthaven met duidelijke waarde voor de regio: voor inwoners én bedrijven. In dit licht werd uitgebreid stil gestaan bij de pharma certificering die de luchthaven vorig jaar behaalde en de ontwikkelingen op het gebied van maintenance, repair and overhaul (MRO).

Cookieinstellingen