Veiligheid en springkussens: waar moet u op letten?

Foto: © Amuserent

Ze zijn niet meer weg te denken op een kinderfeest of evenement: springkussens in allerlei vormen en maten.

Helaas zijn deze bij kinderen zeer geliefde speeltoestellen de laatste tijd weleens negatief in het nieuws geweest als het gaat om de veiligheid.

David Janssen van Amuserent in Sittard legt uit: “Nederland is koploper op het gebied van veiligheid met betrekking tot springkussens en andere opblaasbare speeltoestellen zoals stormbanen, buikschuifbanen en dergelijke. Alle speeltoestellen die in Nederland gebruikt worden moeten voldoen aan de eisen die de Wet Attracties & Speeltoestellen er aan stelt. De NVWA houdt hier toezicht op. Elk speeltoestel voor commercieel gebruik moet dan ook gekeurd worden door een ‘aangewezen instelling’ zoals bijvoorbeeld TUV Nederland. Het is dus van belang dat een huurder of organisator altijd informeert naar de keuringspapieren van een springkussen of stormbaan. Zo weet hij in ieder geval dat je kinderen zich op een veilig speeltoestel bevinden!”

springkussen

Ondanks deze verplichte keuringen gaat het toch nog weleens mis, helaas met ongevallen en letsel tot gevolg. Schort er dan iets aan de Nederlandse keuringen? David vervolgt zijn verhaal: “De keuring geeft aan dat het speeltoestel geïnspecteerd en veilig bevonden is. Maar er zijn er meer aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het plaatsen van een springkussen. Wij leveren zelf op veel particuliere feesten en evenementen en op beide plaatsen zien we vaak een springkussen staan zonder enige vorm van toezicht. Pap en mam zijn druk bezig met feestvieren achter in de tuin en het springkussen is volledig uit het zicht op de oprit geplaatst. Of een organisator hangt zo’n mooi bordje erop met de tekst ‘betreden op eigen risico’. Niemand die toezicht houdt of het maximaal aantal kinderen op het springkussen bereikt is of dat er geen te grote kinderen aanwezig zijn die de allerkleinsten onder de voet kunnen lopen.”

De al genoemde Wet Attracties en Speeltoestellen stelt echter ook eisen aan het toezicht. “Een springkussen of stormbaan mag enkel en alleen gebruikt worden onder toezicht van een volwassen persoon”, legt David uit. Er is zelfs vastgelegd dat de toezichthouder zijn positie zodanig moet kiezen dat hij meteen verbaal of fysiek kan ingrijpen als dat nodig is.

Als zich een ongeluk voordoet zal de NVWA altijd een onderzoek instellen en de vraag stellen aan een organisator of huurder hoe het toezicht geregeld was. “Tja, als dan iedereen achter de tap stond dan is het lastig uit te leggen hoe het kon dat de kinderen toch op het dak van het springkussen zaten en er vervolgens vanaf vielen…”

Springkussens zijn en blijven voor de kinderen geweldige speeltoestellen, zeker met de mooie vormen, uitdagende glijbaantjes en mooie afbeeldingen erop zoals de huidige techniek dat mogelijk maakt. “Het is belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing goed te lezen én je gezonde verstand te gebruiken. Het blijven kinderen, dus zorg dat er altijd een volwassene aanwezig is om toezicht te houden. Zorg dat de kinderen niet op de wanden of randen klimmen en wijk niet af van de regels!”

Let ook even op de ondergrond: plaats een springkussen bij voorkeur op gras. Het springkussen is dan eenvoudig te verankeren met grondpennen waardoor het risico op omwaaien of omvallen wordt verkleind. En als iemand onverhoopt van het springkussen valt is het risico op verwondingen bij gras vele malen kleiner dan bij een stenen ondergrond. “Wij hebben bij Amuserent geïnvesteerd in speciale valmatten die klanten erbij kunnen reserveren indien een springkussen op een harde ondergrond staat. Dat verkleint het risico op geschaafde knieën aanzienlijk!”

Kort samengevat: vraag altijd naar de keuringspapieren en naar een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de verhuurder. “U heeft de zorgplicht én verantwoordelijkheid over de kinderen en wij hebben de plicht om u te voorzien van de juiste informatie en hulpmiddelen. Samen houden we het leuk!”, aldus David Janssen.

keuringsbewijs en handleiding

Reacties

0