Nederlanders mogen namen voor ster en planeet bedenken

Foto: ESA/Hubble [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)]

Nederlanders kunnen een naam bedenken voor een ster en voor de planeet die er omheen draait. Dat worden dan de officiële namen voor de hemellichamen. De ster heeft nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6, zijn planeet is HAT-P-6 b.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) heeft de wedstrijd uitgeschreven. Mensen hebben vier weken de tijd om een voorstel te doen. Deskundigen kiezen vijf sets namen en in oktober kan het publiek daar op stemmen.

Het namenkoppel dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie, dat over namen in het heelal gaat. Voor de zekerheid draagt de NOVA ook twee alternatieven voor. De wedstrijd wordt namelijk ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten die een simpelere naam nodig hebben. Het zou kunnen dat mensen daar dezelfde namen voordragen als in Nederland. In december wordt de winnaar bekend.

HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op ongeveer 650 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

De NOVA hoopt vooral dat scholen meedoen aan de wedstrijd. Er zijn een paar regels. Zo moeten de naam van de ster en zijn planeet bij elkaar passen. Ook mogen de namen niet commercieel of beledigend zijn. Verzonnen namen mogen ook niet. Mensen mogen worden vernoemd, maar alleen als ze voor 1919 zijn overleden.

Het is niet de eerste keer dat zo’n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Voor zijn planeten werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen, twee Zeeuwen die begin zeventiende eeuw gelijktijdig de telescoop uitvonden.

Cookieinstellingen