Niet geschoten en tóch keizer: het kan bij het Alternatief Vogelsjeite

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vandaag vond op de schootsvelden in Sittard onder grote belangstelling en in een gemoedelijke sfeer het Alternatief Vogelsjeite plaats.

Deze altijd gezellige parodie op het schutterswezen markeert voor velen het definitieve einde van de vakantie en het weer op gang komen van het normale verenigingsleven.

Tijdens het Alternatief Vogelsjeite schieten de schutters met een windbuks op een piepschuimen vogel die op slechts een paar meter afstand van de schutter op een metalen staak is geplaatst. Eerst schieten de leden van de verenigingen – er waren vandaag twintig deelnemende ‘schutterijen’ – om uit te maken wie koning of koningin wordt en daarna maken de twintig koningen en koninginnen onderling uit wie zich een jaar lang keizer of keizerin mag noemen.

Vorig jaar schoot León Kaminski van Aafsjlaag Zitterd twee keer de vogel af. Vandaag kreeg hij rond de klok van 19:00 uur in de persoon van Remco Schrans, lid van Club Wo-Van, een waardige opvolger.

En passant leverde Remco het bewijs dat niet geschoten in Sittard beslist niet altijd mis is. Nadat Tim Köhlen, koning van Aafsjlaag Zitterd, zijn schot had gelost, was het de beurt aan Remco. Op het moment dat hij wilde aanleggen, maar nog niet had geschoten, blies een windvlaag de inmiddels behoorlijk gehavende vogel van zijn stokje. Volgens de reglementen van het Alternatief Vogelsjeite is de schutter, die de buks in handen heeft op het moment dat de vogel valt, koning of – in dit geval – keizer. Het was vandaag de eerste keer in de historie van het Alternatief Vogelsjeite dat deze regel uit het reglement moest worden toegepast.

Reacties