Vieren van de vrijheid op het Graaf Huyn College

Foto: Heemkundevereniging Geleen

Op woensdag 18 september aanstaande is het precies 75 jaar geleden dat onze gemeente werd bevrijd.

bevrijdingskrant GeleenOok de leerlingen van het voortgezet onderwijs op het Graaf Huyn College in Geleen zullen deze dag niet ongemerkt aan zich voorbij laten gaan. Er worden die dag verschillende activiteiten voor de leerlingen georganiseerd. Zo gaan klassen naar een museum, bezoeken ze Foroxity of krijgen ze een gastspreker in de klas zoals bijvoorbeeld journalist Leon Verdonschot. Voor school zullen vanaf 09:00 uur authentieke militaire voertuigen geplaatst worden die door leerlingen en geïnteresseerden (dus ook van buiten school) bezocht mogen worden. De dag zal worden afgesloten door een toespraak van wethouder Van Rijswijk, gevolgd een lezing van gouverneur Bovens.

Daarnaast heeft het Graaf Huyn College de afgelopen tijd hard gewerkt aan een schoolkrant over de bevrijding van Sittard-Geleen en het leven in vrijheid. Verschillende leerlingen zijn in gesprek gegaan met ooggetuigen van de oorlog en hebben hun verhaal opgetekend. Daarnaast zijn verhalen verzameld die belangrijke gebeurtenissen in met name Geleen weergeven. Het verhaal over de aafgebrende Gaaskaetel ontbreekt daarin zeker niet.

De krant is inmiddels gedrukt en zal onder de leerlingen, hun ouders, een aantal basisscholen en docenten komende week worden verspreid. De school heeft er voor gekozen om de oplage te vergroten om de krant ook beschikbaar te maken voor geïnteresseerden die niet meteen aan de school zijn verbonden. Dit was overigens mogelijk dankzij een aantal sponsoren. Mocht u een exemplaar willen ontvangen van de schoolkrant “Het Graaf Huyn College viert de vrijheid”, dan kunt u vanaf 16 september een exemplaar afhalen bij de school op de receptie. U kunt ook een mail sturen naar de contactpersoon omtrent dit onderwerp, mevrouw Maud Schenk-Hermans ([email protected]). Zij zal er voor zorgen dat u een exemplaar ontvangt.

Tevens biedt het Graaf Huyn College voor ouders en geïnteresseerden een lezing aan op maandag 16 september om 19:00 in de grote aula. Daar geeft Herman van Rens een voordracht over onderduiken in Limburg tijdens de oorlogsjaren. Mocht u aanwezig willen zijn, dan kunt u zich via mevrouw Maud Schenk-Hermans per mail aanmelden.

Reacties